Normaal gesproken plant je boerenkool uit in juni. Je zaait boerenkool, en daarna plant je ze uit, om ze ruimte te geven. Daar was het dit jaar echter véél te droog voor. Ik heb er dus voor gekozen om de planten te laten staan, en ik merk dat ze flink groter zijn geworden.
Diepe wortels van de boerenkool
Er is nu nog een probleem bij gekomen: de wortels van de plantjes zitten diep. Die moet je als het ware doorsnijden als je de boerenkool gaat uitplanten. Dat is onder normale omstandigheden al niet zo goed voor een plant, maar met deze droogte helemaal niet – dan hebben ze extra moeite met het opnemen van water.
Zo plant je boerenkool uit bij droogte
Toch wordt het nu hoog tijd om de boerenkool uit te planten. Met deze tips doe ik het zo goed en kwaad als het gaat.
- Allereerst kies je het beste een ietwat bewolkte dag (da’s best lastig met al dat mooie weer, maar af en toe zit er een iets mindere dag tussen).
- Ook is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden, door hem flink te sproeien. De grond moet goed nat zijn.
- Als je de planten uit de grond haalt, is het zaak om ruim om de wortels heen te steken, zodat er zoveel mogelijk van de wortels meegaat.
- Na het uitplanten is het verstandig om de planten te beschermen tegen de zon. Dat kun je bijvoorbeeld met vliesdoek doen.
Alleen bij gezaaide boerenkool
Overigens gelden deze ‘problemen’ alleen voor boerenkoolplanten die je zelf gezaaid hebt, en niet voor plantjes die je zo in het tuincentrum koopt. Die laatste zijn namelijk gekweekt in een perskluitje, en dan zitten de wortels compact bij elkaar. Het is geen probleem om die uit te planten bij droog weer.
Heb jij je boerenkool al uitgeplant?