winterrogge zaaien

Je groentetuin opvullen met winterrogge

Na (hopelijk) al het oogsten van de laatste maanden, blijft er in de groentetuin steeds meer kale grond over. Het is slim om de lege plekken op te vullen; zelf gebruik ik daarvoor graag winterrogge.

Een groot voordeel van de grond in je moestuin bedekt te houden in de winter, is dat meststoffen minder gemakkelijk uitspoelen. De wortels van de planten houden de grond immers vast. En omdat je de grond bedekt, blijft die ruller en beter geschikt voor zaaien of planten in het voorjaar.

Zaai niet te vroeg

Winterrogge kun je vanaf half oktober tot uiterlijk begin november zaaien. Zaai het een beetje dikker dan je anders zou doen; duiven en muizen zullen meesmullen! De rogge komt in een mum van tijd boven; bij mooi weer kan het binnen een week groen zijn. Daarom is het verstandig om je rogge niet te vroeg te zaaien. Het gevolg is namelijk dat de planten in het voorjaar heel veel gegroeid zijn en je heel veel werk hebt met het onderspitten.

Winterrogge als groenbemester

Winterrogge dient namelijk ook als meststof (groenbemester). Als je in het voorjaar de moestuin gaat klaarmaken voor het komende seizoen, spit je de winterrogge onder de grond. Hierdoor breng je veel structuur in de grond. Overigens moet je er nog wel compost bij gebruiken, want de rogge is in feite onvolgroeid stro.

winterrogge moestuin groentetuin

Alternatieven voor winterrogge

Behalve winterrogge zou je ook vlinderbloemigen zoals lupinen of klaver kunnen gebruiken. Zij brengen namelijk stikstof in de grond (ook zaaien in de herfst). Een andere optie is koolzaad, maar daar moet je voorzichtig mee zijn. Zelf wil ik namelijk ook kolen verbouwen. Omdat koolzaad een koolsoort is, kan het een soort wormpjes (knolvoet) aantrekken die ook wortels van kolen aantasten. Als je dat eenmaal in de grond hebt zitten, ben je het niet zomaar kwijt. Daar heb je volgend jaar ook nog last van!

11 Comments

    • Hoi Koos, fijn dat je de tip kunt gebruiken! Het is wel belangrijk om de zaden onder te harken. Anders vinden de vogels ze veel te lekker! Groetjes van Albert Jan en Linda

  1. Hoi Koos, ik ga ook winterrogge zaaien; mooi groen! Maarrr, ik wil ook bollen planten. Denk je dat de bollen door de winterrogge omhoog komen? Of zijn de kluiten van de rogge te compact? Lijkt me wel mooi de bloemen tussen het frisse groen. Ik hoor graag van je. Groet, José

    • Hoi José,

      Rogge moet je niet te dicht op elkaar zaaien. Bovendien groeit het heel open, daar kan van alles tussendoor groeien. Als de bollen bloeien, is de rogge nog laag. Leuk idee dus!

      Groetjes van Albert Jan en Linda

      • Hoi AJ & Linda,
        Dank voor jullie berichtje. Fijn om te weten dat het kan; als alles op is gekomen stuur ik jullie een foto.
        Groet, José

  2. Hoi,
    Ben ook een voorstander van winterrogge zaaien. Nadat ik de winterrogge heb onder geharkt sproei ik het nat en gaat er gaatjes plastic overheen wat ik het afgelopen jaar heb gebruikt. Zo weet ik zeker dat bosduiven er niet aan komen en maar een keer hoef te zaaien en verzekert van een goede opkomst.

    Ruud

    • Hoi Henk, dit kun je op het moment doen dat je anders ook je tuin zou spitten. Dus bij vorstvrij weer eind februari of begin maart. Doe het niet te laat in het voorjaar, want dan wordt de rogge erg lang. En dat is dan weer lastiger onder te spitten. Succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*