In maart is het moestuinseizoen echt begonnen! Dit zijn de klusjes die je kunt doen.
Voorzaaien
Je kunt binnen al verschillende groenten voorzaaien. Dat doe je in je vensterbank of binnen in een kas. Denk aan tomaten, paprika, basilicum en sla.
Zaai je in je vensterbank of serre, dan sproei je de aarde na het zaaien een beetje nat en dek je het potje af met folie. Zo droogt de grond niet uit. Ook kun je hiervoor een kweekbak met deksel gebruiken. Zodra de plantjes boven de grond komen, haal je het folie of de deksel eraf. In de kas hoef je de potjes of bakken niet af te dekken, want de kas zorgt al voor het juiste klimaat en de juiste vochtigheid.
Moestuin ‘schoonmaken’
We schreven het ook al in het artikel over je moestuin in februari, maar mocht je het nog niet gedaan hebben: verwijder plantenresten van vorig jaar. Bijvoorbeeld prei en kolen die nog in je tuin staan.
Bemesten
Als je de groentenresten hebt opgeruimd, kun je mest en compost toevoegen aan de grond. Daarna kun je de grond omspitten, maar dit hoeft niet. Je de grond bijvoorbeeld ook ondiep omwoelen, zodat je het bodemleven met ondergrondse schimmeldraden zoveel mogelijk ontziet en intact houdt. Doe vooral wat het beste voelt voor jou.
Je kunt bijvoorbeeld organische mestkorrels uitstrooien op de grond. Let hierbij wel op dat je dit doet op de plek waar je groenten zaait of plant die ook echt bemest moeten worden. Wortels hoeven bijvoorbeeld geen mest, maar kolen juist wat meer. Deze korrels kun je het beste strooien nadat je de grond gespit hebt, anders komen ze te diep in de grond en kunnen jonge plantjes niet bij de voeding komen.
Als je geen voorstander bent van spitten, en je bewerkt de grond alleen oppervlakkig (met bijvoorbeeld een woelvork), dan kun je de korrels uitstrooien over de grond en daarna de bewerking doen.
Compost is meer bedoeld om de structuur van de grond te verbeteren. Dan droogt de grond niet zo snel uit en kan het voeding beter vasthouden. Van compost strooi je een laagje van twee centimeter, je kunt het ook oppervlakkig door de grond werken.
Zaaien in de volle grond
In de tweede helft van maart kun je starten met zaaien in de volle grond. Door vroeg te zaaien kun je plagen als wortelvlieg of rupsen voor zijn. Zij worden pas later actief. Het voordeel in de tweede helft van maart is ook dat de grond al wat is opgewarmd. Je kunt doperwten, radijsjes, tuinboon, vroege wortels met ui, snijbiet en tuinkers zaaien. In dit artikel lees je alles over het kweken van uien. Bij nachtvorst kun je er vliesdoek overheen leggen om de planten te beschermen.
Welke klusjes doe jij in maart in je moestuin?