kas albert jan

Waarom je je kas goed moet laten luchten

Het is heel belangrijk om je kas te laten luchten. Oók als het koud is. Waarom dat zo is, leggen we je uit in dit artikel!

Het mag niet te vochtig worden

Een kas moet altijd gelucht worden. Laat je je kas potdicht, dan heb je te maken met een paar grote nadelen. Allereerst komt er dan te veel condens aan de binnenkant. Hierdoor groeien algen tegen het glas. Je moet je kas dan vaker schoonmaken, want de algen zullen ervoor zorgen dat er minder licht in de kas komt.

Het mag niet te warm worden

Als het te warm en vochtig in je kas wordt, raken je planten bovendien gevoeliger voor ziektes. Je werkt als het ware schimmelvorming in de hand. En dat is niet het enige: je planten zullen ook langgerekt gaan uitgroeien.

kas automatisch raam

Automatisch raam

Zelf heb ik altijd een raam van mijn kas open staan. Ook als het kouder is, dan staat het op een kiertje. Zodra het warmer is dan 20 graden, gaat het raam helemaal open. Daarnaast heb ik ook nog een automatisch raam, dat vanzelf open gaat als het buiten warmer wordt dan 20 graden. Met zulke temperaturen zet ik de deur van de kas ook wijd open. Ik maak dan een net vast voor de deuropening, zodat vogels niet naar binnen kunnen. Zij kunnen dan niet van de druiven of tomaten snoepen, maar de bijen en hommels kunnen wel naar binnen om de planten te bestuiven.

Wat te doen bij nachtvorst?

In het voorjaar is het overdag al aardig warm, terwijl ’s nachts de temperatuur nog onder het vriespunt kan komen. Je wil voorkomen dat je planten in de kas bevriezen. Wat ik dan doe: in de loop van de middag, als het lekker warm is geworden, sluit ik alle ramen en deuren. Ik zet vervolgens enkele emmers met water in de kas. Het water neemt de warmte op, houdt het vast en geeft het ’s nachts langzaam af. Zo voorkom je dat de vorst ook in de kas komt.

Wordt er echt flinke kou voorspeld? Dan leg ik vliesdoek over de planten en doe ik de kachel (vorstbeveiliger) aan.

kas linda lachen
Het is wel duidelijk wie het zware werk doet in de kas… Linda in ieder geval niet 😉

De volgende dag is het belangrijk om ’s ochtends alvast een raam open te zetten. Soms doe ik dit al als het nog een klein beetje vriest – ik moet immers op tijd weg naar mijn werk. Gelukkig staat mijn kas op een plek waar altijd zon is (behalve op het heetst van de dag: dan krijgt mijn kas een beetje schaduw). Door de eerste zonnestralen is de vorst al uit de kas verdreven.

Tip tegen hoofdpijn

Trouwens een tip voor de ijzers waarmee je de ramen opent. Je stoot daar heel gemakkelijk je hoofd aan. Als je daar een stuk rubber omheen bindt, doet dat een stuk minder pijn.

2 Comments

  1. Net ons kasje in gebruik genomen, had raam bijna dicht gelaten, moest denken aan het feit dat planten s’nachts zuurstof ademen/gebruiken niet eens stilgestaan bij de kans op micro organismen kweken door de hoge luchtvochtigheid en temp.
    Bedankt voor deze waardevolle tip

    • Ha Herbie, net op tijd dus! Fijn dat je iets aan het artikel hebt. Veel plezier met je kas! Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*