zon kas

Zo voorkom je dat planten verbranden in je kas of serre

Een kas of serre is ideaal voor de optimale groei van je planten. Maar als de zon wat hoger komt te staan, is het al snel te heet en bestaat de kans dat je planten verbranden. Dit zijn onze tips om te voorkomen dat de planten in je kas verbranden. 

Raam open

Het is verstandig om altijd een raam open te hebben staan, voor luchtdoorstroming. Vaak staat ook de deur helemaal open op hete dagen, behalve bij veel wind. Zo voorkom je dat het binnen te heet wordt. Ook ontstaat hierdoor minder tot geen condensvorming. Met veel condens krijg je ook algvorming, dus door te luchten blijft je kas ook schoner. 

Brute of gehamerd glas

De ruiten bovenop mijn kas hebben bewerkt (brute of gehamerd) glas. Doordat dit het zonlicht ‘breekt’, werkt het heel goed om zonnebrand te voorkomen. Op de foto hieronder zie je duidelijk het verschil tussen het glas bovenop en aan de zijkant van de kas.

kas brute glas

Vliesdoek of schaduwdoek

Wij gebruiken heel graag vliesdoek in de (moes)tuin, en dus ook bij de kas. Het filtert zonlicht, waardoor het niet zo fel op de planten brandt. Je kunt het prima aan de buitenkant van je kas vastmaken. 

kas met vliesdoek

Wil je iets sterker en duurzamer materiaal gebruiken, ga dan voor speciaal schaduwdoek. Dat kun je ook prima aan de binnenkant van je kas vastmaken. Maar doe dat dan wel op een manier dat je het doek aan de kant kunt schuiven als een gordijn. In de herfst heb je de zon namelijk wel echt nodig, bijvoorbeeld voor je late tomaten. 

Bij grote kassen van telers zie je vaak dat er kalk wordt aangebracht. Dit is ook erg effectief om zonnebrand te voorkomen. Het is wel nadelig dat het bij regen van je kas afspoelt – zo de grond in.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*