kiwibes doorgesneden op plank

Kiwibes: zo kweek je deze klimplant

De kiwibes (Actinidia arguta) is een leuke vrucht die smaakt als een kiwi, maar de vorm en grootte heeft van een druif.

De kiwibes is wel familie van de ‘normale’ kiwi (Actinidia chinensis). Dat kun je ook zien als je de kiwibes doorsnijdt: de binnenkant ziet eruit als een kiwi. Erg leuk voor in een (fruit)salade! De gladde schil is eetbaar.

De kiwibes is een leuke klimplant voor je pergola of langs een muur op het zuiden. Hij groeit vrij snel. Je zult hem regelmatig moeten snoeien, anders wordt het een chaotische struik zonder al te veel vruchten.

kiwibes klimplant

Kiwibes snoeien

De kiwibes snoei je het beste in november of december. De sapstroom van deze plant komt al vroeg op gang, dus snoei hem zeker niet later dan de jaarwisseling.

In april tot en met juli is het verstandig om de lange, eenjarige scheuten terug te snoeien tot een lengte van ongeveer 15 centimeter.

De plant wordt ongeveer 2 meter hoog en 1,5 meter breed. Ons advies is om de hoofdtak aan te binden en de zijtakken mooi smal te houden.

kiwibessen aan plant

Wanneer krijgt de kiwibes vruchten?

De plant bloeit in mei en juni met klein, witte bloemetjes. In de herfst ontwikkelen de bessen zich. Als de plant zo’n 4 jaar oud is verschijnen ze voor het eerst, al heb je soms geluk als ze bij een jongere plant groeien.

bloemen kiwibes

De kiwibes is een zelfbestuiver. Je hoeft dus geen mannelijke en vrouwelijke plant te hebben om vruchten te krijgen – al is dat voor een goede bestuiving en een rijkere oogst wel iets beter. Als het blad in de herfst geel verkleurt, zijn de vruchten rijp. Vanaf dat moment houden ze het nog best een paar weken vol aan de struik. Ze vallen er niet zomaar af, en bederven ook niet zo snel. Dat in combinatie dat niet alle bessen op hetzelfde moment rijp zijn, zorgt ervoor dat je ze verspreid op kunt eten.

kiwibes plant herfst

Op welke grond groeit de kiwibes?

De kiwibes houdt van een iets zure grond. Tijdens de groei kun je het beste veel compost toevoegen. Ik verdeel elk jaar een emmer (goed verteerde) compost per vierkante meter.

17 Comments

 1. Goedemorgen.

  Ik heb een kiwiboom in mijn tuin, deze boom is al tig jaar oud en geeft overheerlijke kiwi’s. Nu willen wij gaan verbouwen en staat de boom verkeerd. Nu ben ik aan het kijken hoe ik deze prachtige boom kan behouden of dat ik van de bestaande boom een nieuwe kan planten (geen idee of dat mogelijk is) kan iemand me daar bij helpen?

  • Hoi Lesly, probeer de boom te verplanten wanneer het blad eraf is. Als de kiwi er al lang staat, hebben wij er weinig vertrouwen in. Probeer te achterhalen welke kiwi je nu hebt, dan kun je op tijd een nieuwe ophalen. Daar schiet je misschien meer mee op… Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 2. Hallo,

  Wij hebben nu voor het 2e jaar kiwibes in onze tuin staan. Deze zijn zuid-oost gericht op een beschutte plaats. We geven voldoende water en mest. Toch verdorren de groeipunten als de scheuten 7-8cm zijn. Er blijven nog slechts enkele zielige takjes over…. wat kan de reden hiervoor zijn? Alvast bedankt voor het antwoord!

  Martijn

  • Hoi Martijn, dit probleem hadden wij dit voorjaar ook, we dachten door de late nachtvorst. Vooral de jonge groeipunten zijn erg teer, waarschijnlijk hebben we dit jaar geen kiwibessen. Gelukkig komt de plant er heel makkelijk overheen. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 3. Hallokes, wij hebben al enkele jaren een kiwiboom, maar nog nooit bessen gehad. Dit jaar enkele bloemetjes maar die verdrogen,. Wat doen we verkeerd ? Marleen

  • Hoi Marleen, dat hadden wij dit jaar ook, we denken dat de late nachtvorst hiervan de schuldige was. We denken dus niet dat je iets verkeerd doet. Flink watergeven is overigens wel belangrijk! Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

 4. Hallo,

  Ik heb een kiwibes in de tuin staan, nu voor de 4e zomer. Paar jaar ging deze het beter en mooier doen. Nu eind mei begin juni heel veel witte bloemen gehad uit de knoppen die allemaal mooi open zijn gegaan en veel bijen aantrokken. Alleen na 2 weken vielen alle bloemetjes af en nu zie ik niets meer. Is dit het normale proces of komen er dit jaar ook geen vruchten? De plant krijgt voldoende water en meststoffen.
  Maurice

  • Hoi Maurice, als alle bloesem is afgevallen, krijg je helaas geen vruchten. Wij hebben hetzelfde: vorig jaar een mooie oogst en dit jaar niets. Staat de plant op de juiste plek (halfschaduw)? Kijk wel goed onder het blad: er kunnen nog best wat bessen onder verscholen zitten. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

 5. We hebben een kiwibes sinds maart dit jaar en staat in de zon en uit de wind maar is nog maar 20cm gegroeid. Ik dacht dat ze veel sneller groeiden. Hij is mooi groen, geen bruin of geel randje of puntje. Nu nog groeien. Zou ik er nog iets aan kunnen doen om het groeien te bevorderen?

  • Hoi Rob, we vrezen dat je geduld moet hebben. 20 centimeter is toch een flink stuk voor de kiwibes. Als hij een keer snel gaat winden, kan hij wel 50 centimeter groeien. Maar hij moet eerst goede wortels hebben voordat hij flink kan groeien. En dan duurt het ook nog even voordat hij vruchten krijgt. Hopelijk ben je zo wat gerustgesteld. Groeten, Albert Jan en Linda

 6. Dit voorjaar 3 kiwibessen planten (30cm groot) aangeschaft. Ondanks een goede en beschermde plek en voldoende bemesting en vocht verdorden de planten. Had de hoop al opgegeven, maar zag later toch wat nieuwe groene puntjes. Intussen hebben de planten een groeispurt gekregen en groeien wel een paar cm per dag (!).
  Voorlopig dus nog geen vruchten, maar ook hier dus geduld hebben 🙂

 7. U schreef: In april tot en met juli is het verstandig om de lange, eenjarige scheuten terug te snoeien tot een lengte van ongeveer 15 centimeter.

  Maar daar komen toch de bloemetjes aan die later de kiwibessen worden?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*