kiwibes doorgesneden op plank

Kiwibes: zo kweek je deze klimplant

De kiwibes (Actinidia arguta) is een leuke vrucht die smaakt als een kiwi, maar de vorm en grootte heeft van een druif.

De kiwibes is wel familie van de ‘normale’ kiwi (Actinidia chinensis). Dat kun je ook zien als je de kiwibes doorsnijdt: de binnenkant ziet eruit als een kiwi. Erg leuk voor in een (fruit)salade! De gladde schil is eetbaar.

De kiwibes is een leuke klimplant voor je pergola of langs een muur op het zuiden. Hij groeit vrij snel. Je zult hem regelmatig moeten snoeien, anders wordt het een chaotische struik zonder al te veel vruchten.

kiwibes klimplant

Kiwibes snoeien

De kiwibes snoei je het beste in november of december. De sapstroom van deze plant komt al vroeg op gang, dus snoei hem zeker niet later dan de jaarwisseling.

In april tot en met juli is het verstandig om de lange, eenjarige scheuten terug te snoeien tot een lengte van ongeveer 15 centimeter.

De plant wordt ongeveer 2 meter hoog en 1,5 meter breed. Ons advies is om de hoofdtak aan te binden en de zijtakken mooi smal te houden.

kiwibessen aan plant

Wanneer krijgt de kiwibes vruchten?

De plant bloeit in mei en juni met klein, witte bloemetjes. In de herfst ontwikkelen de bessen zich. Als de plant zo’n 4 jaar oud is verschijnen ze voor het eerst, al heb je soms geluk als ze bij een jongere plant groeien.

De kiwibes is een zelfbestuiver. Je hoeft dus geen mannelijke en vrouwelijke plant te hebben om vruchten te krijgen – al is dat voor een goede bestuiving en een rijkere oogst wel iets beter. Als het blad in de herfst geel verkleurt, zijn de vruchten rijp. Vanaf dat moment houden ze het nog best een paar weken vol aan de struik. Ze vallen er niet zomaar af, en bederven ook niet zo snel. Dat in combinatie dat niet alle bessen op hetzelfde moment rijp zijn, zorgt ervoor dat je ze verspreid op kunt eten.

kiwibes plant herfst

Op welke grond groeit de kiwibes?

De kiwibes houdt van een iets zure grond. Tijdens de groei kun je het beste veel compost toevoegen. Ik verdeel elk jaar een emmer (goed verteerde) compost per vierkante meter.

11 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*