Druiven avondzon

Krenten van druiven: uitdunnen van de druiventrossen

Bij druiven ga je voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Daarom is het belangrijk om de druiven regelmatig te krenten. De druiven die in de open lucht staan, zijn hiermee later dan de druiven in de kas!

Krenten is niets meer of minder dan het uitdunnen van je druiventrossen. En dat doe je nogal rigoureus: er mag maar een derde deel overblijven van je tros. Dit doe je door de kleinste druifjes eruit te knippen met een klein schaartje met afgeronde punten (om de druiven niet te beschadigen). Doe dit op zo’n manier dat de druiven die overblijven elkaar niet helemaal raken. Door het krenten van de druiven worden de overgebleven druiven groter, en zullen ze de open ruimte weer opvullen.

Druiven krenten schaar

Wekelijks je druiven krenten

Helaas is het krenten van druiven een zeer intensief werkje. Je doet dit namelijk niet maar één keer, maar je zult je trossen wekelijks langs moeten voor het beste resultaat. Je begint ermee als je druiven zo groot zijn als kleine knikkertjes.

Dikkere en zoetere druiven door het krenten

Vorig jaar had ik meer dan honderd trossen aan mijn (negenjarige) druivenstok hangen. Dat was echt té veel voor die ene struik. Het nadeel is ook dat je druiven dan niet zo dik en zoet worden. Dus dit jaar laat ik van alle dubbele trossen aan een scheut, maar één zitten in plaats van twee. Samen met het krenten moet dat dit jaar voor een betere kwaliteit zorgen.

druiven hand

Raak je druiven zo min mogelijk aan

Trouwens nog een tip: als je druiven eenmaal blauw zijn, mag je ze niet meer aanraken met je handen. Er zit namelijk een beschermend waslaagje om de druiven dat je beschadigt als je het aanraakt. Bovendien zien de druiven er intact ook een stuk mooier uit!

2 Comments

  1. Goedemiddag,

    Ik wil u wat vragen. In nogal wat trossen zitten half bruine druiven. Ik heb dat nooit eerder gehad. Is dat een ziekte?

    • Hoi Sytze, als je hier en daar wat bruine druiven hebt, kun je ze er het beste gewoon uithalen. Is de tros bruin, dan moet je de hele tros wegknippen. Houd dit ook goed bij.

      Het kan best wel een soort ziekte zijn, maar je kunt er heel weinig aan doen. Dat zou je moeten door voordat er druiven aan zitten. Nu zijn de druiven zo groot, dat je beter geen middelen meer kunt gebruiken. Dat geldt ook voor biologische middelen. Dus ons advies is: de (half)bruine druiven eruithalen en hopen dat het goed komt!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*