kruiden drogen

Kruiden drogen

Wil je de heerlijke kruiden uit je groentetuin langer gebruiken? Laat ze dan drogen. Dat is heel gemakkelijk om te doen.

Donker & goed geventileerd

Kruiden hebben twee dingen nodig om goed te drogen: een goed geventileerde en donkere plek. Op een donkere plek blijft de smaak van het kruid beter, en zal het blad niet lichter worden door de zon. Onder een afdakje uit de zon is een goede plek.

De plek waar je je kruiden droogt moet niet helemaal afgesloten zijn. Je wil de droogtijd zo kort mogelijk houden, omdat de smaak, geur en kleur van het kruid dan beter behouden blijven. Wind helpt bij het drogingsproces.

kruiden drogen

Bosje kruiden vastbinden

Als je de juiste plek hebt gevonden, is het heel simpel. Bind een bosje kruiden met een touwtje vast en hang dat op de kop op. Het beste gebruik je hiervoor jong, fris blad. Dat heeft de meeste smaak, waardoor de gedroogde kruiden ook sterker van smaak zullen zijn.

Al na een paar dagen tot een week (bij droog weer) kunnen je kruiden goed gedroogd zijn. Ze moeten breekbaar en knapperig aanvoelen. Je kunt de kruiden in een afgesloten pot ongeveer een jaar bewaren. Let er goed op dat de kruiden écht droog zijn. Als ze niet droog genoeg zijn, zullen de blaadjes gaan schimmelen.

Welke kruiden kun je drogen?

Je kunt veel kruiden laten drogen. Goede voorbeelden zijn dille, venkel, rozemarijn, tijm, peterselie, selderij, oregano en maggiplant (lavas).

Wat is jouw favoriete kruid om te drogen?

One Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*