lavas maggiplant

Lavas (maggiplant) mag niet ontbreken in je moestuin

Lavas is een heerlijk kruid dat een prima zoutvervanger is. Het is een stuk gezonder, en past dus prima in een zoutarm dieet. Deze veelzijdige plant mag niet ontbreken in je moestuin.

lavas

Lavas ruikt naar maggi

Lavas wordt ook weleens maggiplant genoemd. En dat is niet omdat lavas in Maggi wordt gebruikt, maar omdat de geur van het kruid erg lijkt op de smaakversterker.

De maggiplant hoort in de kruidentuin thuis, maar past ook prima in je plantenborder. De plant doet het ook goed in een pot op je terras of balkon. De plant wordt maximaal een meter hoog en bloeit in juli en augustus met geelgroene bloemschermen.

lavas

Lavas laten bloeien?

Toch kun je de plant beter niet in bloei laten komen. Het kost lavas veel energie om te bloeien, waardoor het blad snel minder mooi en minder van smaak wordt. Wil je wel bloemen (en zaden)? Plant dan twee planten: eentje om te laten bloeien en eentje voor het blad. Uit die laatste haal je dan de bloeistengel weg.

Lavas heeft graag een plekje in de zon of de halfschaduw, met een humusrijke grond. Strooi in het voorjaar wat compost rond de voet van de plant.

voet van lavas maggiplant

Oogsten zodra de plant uitloopt

De maggiplant is een vaste plant. Dat betekent dat de plant in de winter afsterft, en in het vroege voorjaar weer uitloopt. Vanaf het moment dat de plant uitloopt, kun je de blaadjes en de stengels oogsten.

Zo gebruik je lavas

Gebruik het blad en de stengel, maar ook het zaad in soepen, stoofvlees, salades, pastasauzen en om groenten op smaak te brengen. Ook kun je de plant drogen en als gedroogd kruid gebruiken. Dan kun je er ook in de winter van genieten. Zodra het blad knispert, is het droog en kun je het in een afgesloten pot bewaren.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*