contouren moestuin

Linda’s moestuin deel 3: de contouren staan!

De verhoogde moestuinbakken waren af, en toen kwam het water. Daar zijn we gebleven met mijn vorige moestuinartikel.

Is dit het eerste artikel dat je leest over mijn moestuin? Kijk dan ook nog even naar de vorige:

Het is nog een lange tijd nat en modderig gebleven in de tuin. En niet alleen in mijn tuin, een groot deel van het complex had er last van, zelfs de hoofdpaden waren niet altijd goed begaanbaar. Dat geldt trouwens nog steeds als er veel regen is gevallen. Maar dat mag de pret niet drukken! Ik heb nog wat delen van de tuin extra opgehoogd, en het was ook een goed moment om aan de slag te gaan met klussen die niet direct met groenten of bloemen te maken hebben, maar wel bijdragen aan mijn plezier in de tuin.

Hoewel het hoofddoel van mijn tuin natuurlijk het kweken van bloemen en groenten is, vind ik het ook heel leuk als dat er een beetje gezellig uitziet. Dat wilde ik doen met hekjes, boogjes en andere klimconstructies.

wilgentenen vlechten

Gevlochten wilgenhekjes maken

Nu had ik het geluk dat er op het terrein twaalf enigszins verwaarloosde wilgen stonden, die gesnoeid werden door een medetuinier. Ik ging een dagje helpen voor de gezelligheid. En een voordeel: die takken kun je heel goed gebruiken om gevlochten wilgenhekjes van te maken! Het leek me leuk om mijn tuin iets meer af te scheiden van die van mijn buren, om er echt ‘mijn plekje’ van te maken.

palen in grond slaan

Wilgenvlechten wordt al generaties lang gedaan in onze familie. Albert Jan vertelde dat hij wist dat zijn opa dat ook deed. Dat was vroeger natuurlijk ook veel normaler: gebruikmaken van wat de natuur je heeft. Albert Jan heeft zelf ook een gevlochten hek in zijn moestuin, en vond het leuk om me ermee te helpen. Dat was de eerste vader-dochterdag in mijn moestuin!

albert jan linda wilgenhekje

Het vlechten van wilgentakken is heel simpel. Je zet stevige palen op een rechte lijn in de grond. Vervolgens neem je flexibele, dunnere takken, die je om en om voor en achter de palen leidt. Doe je dit vaak genoeg, dan krijg je vanzelf een hekje.

Wilgen staan erom bekend dat ze makkelijk weer uit kunnen lopen als je ze in de grond steekt. Mijn vader had daarom al een paar kastanjehouten palen voorbereid: hij had ze geschild en gepunt, zodat ze makkelijker de grond in konden. Alsnog moet je ze er wel goed inslaan, zodat ze geen kant meer op kunnen. Uiteindelijk hadden we nog veel meer palen nodig, waarvoor we wel wilgenstammen hebben gebruikt. Ook daar heb ik de bast vanaf gehaald. Hierdoor gaan de palen minder snel rotten, en wellicht ook minder snel uitlopen. Leuk feitje: Albert Jan heeft de palen geschild met een mes dat vroeger werd gebruikt om klompen mee te maken! Dat zie je ook in dit artikel over het zelf maken van palen in je tuin.

wilgen vlechten

Een ingang voor de moestuin

Met twee keer een paar uur (tussendoor een lunch- en plaspauze) hadden we een korte en lange zijde van mijn tuin omheind. Aan de korte zijde hebben we het hek wat hoger gemaakt, zodat het echt een beetje een ingang-gevoel geeft. Dit is ook naast de geul, dus je moet over een plankje lopen om de tuin binnen te gaan. Nu is één ingang wel een beetje weinig, en in de praktijk kom ik vaak via de andere kant mijn tuin binnen. Maar het idee is leuk!

Aan de lange zijde hebben we het hekje korter gehouden, om niet onnodig licht weg te houden. Ook wilde ik mijn tuin niet per se afsluiten.

wilgenhek moestuin

Ik werd zo enthousiast van het wilgenvlechten, dat ik de andere zijden zelf ook heb gedaan. Aan allebei de kanten wat lager, om zicht te houden en makkelijk over de hekjes heen te kunnen stappen. Al moet ik wel eerlijk zijn: zonder Albert Jans hulp zijn die hekjes wel iets minder recht, en iets wiebeliger geworden… Aan de lange zijde van mijn tuin die grenst aan een paadje, heb ik drie openingen gehouden in het hek.

Wilgenboogjes maken

Ik wist eigenlijk al snel dat ik aan de kant van het hogere hekje een boog wilde maken. Hiervoor verbond ik twee langere, flexibele wilgentakken met zijtakken aan elkaar. Het zag er leuk uit, maar was best instabiel. En ik had het niet handig aangepakt, waardoor ik het boogje niet voller kon maken. Na een tijdje deed ik nog een poging, en die werkte beter. Ik raakte hier zo enthousiast over, dat er inmiddels vier boogjes langs de randen van mijn tuin prijken! Hier ga ik klimplanten tegenaan laten groeien, zoals Lathyrus, Suzanne-met-de-mooie-ogen en kanariekers.

boogje moestuin
De eerste versie van mijn boogje

Zo heb ik de boogjes gemaakt:

  • Ik legde twee dikkere wilgentakken op de grond, met de uiteinden overlappend.
  • Die flexibele uiteinden van de takken maakte ik op twee plekken aan elkaar vast met ijzerdraad. Doe je dat op één plek, dan krijg je een wat puntiger boogje.
  • Vervolgens heb ik veel dunne, flexibele takjes verzameld. Vaak waren dit de zijtakjes van grotere wilgentakken.
  • Ik pakte een handje dunne takjes, en groepeerde die aan het uiteinde van de boog. Vervolgens draaide ik daar ijzerdraad omheen.
  • Zo ging ik de hele boog langs: ik probeerde een groot deel van de originele tak te bedekken.
  • Ik boorde twee gaten in de grond bij de staanders waar de boog moest staan, daar zette ik de uiteinden van de boog in, om vervolgens de grond goed aan te stampen.
  • Met jute touwen bond ik de boogjes vast aan de staanders van het hek.

Eén boog bleek ik iets te groot te hebben gemaakt, waardoor hij niet echt mooi in vorm kwam bij de staanders. Ik heb ervoor gekozen om hem uiteindelijk bij een staander verder te zetten. Onder de boog is dan niet alleen de ingang, maar ook een stukje hek. Het zij zo!

boogje wilgentakken

Klimconstructies maken

Ik wilde nog twee klimconstructies maken: een klimrek en een tipi. Hier wil ik bloemen, peultjes, courgette, komkommer en muismeloen tegenaan laten groeien.

Zelf een tipi maken

Bij het maken van mijn moestuinplan had ik al ruimte gemaakt voor een vierkante bak met daarin een tipi. Ik wilde in eerste instantie een bouwpakket kopen, maar bedacht me dat ik dat ook prima met wilgentakken kan maken. Ik heb wat gaten in de grond gemaakt, er een aantal takken in gezet en die aan de bovenkant vastgebonden. Om klimplanten iets meer steun te geven, heb ik er een bundel takjes omheen vastgemaakt. Die bundel takjes heb ik op dezelfde manier gemaakt als de boogjes, maar dan met dunnere takjes als basis en dunnere takjes als bedekking. Die bundel draaide ik om de tipi heen en maakte ik aan de takken vast met ijzerdraad.

zelfgemaakte tipi klimconstructie

Zelf een klimrek maken

Ook het klimrek maakte ik van wilgentakjes. Hiervoor heb ik dunne, maar niet al te flexibele takjes in een rechte lijn in de grond gezet. Vervolgens heb ik hier dunne flexibele takjes doorheen gevlochten. Ik probeerde de takjes op een bepaalde afstand te houden, zodat er vierkantjes ontstaan. Sommige takjes heb ik voor extra stevigheid vastgemaakt met ijzerdraad, maar in principe blijft het zo zitten. Ik weet niet of het stevig genoeg is om het een heel seizoen vol te houden, maar onbegroeid heeft mijn klimrekje al heel wat stevige wind weten te trotseren! Ik denk dat de hekjes rondom ook wat wind tegenhouden.

klimrek maken moestuin

Voor mijn gevoel ziet mijn lapje grond er nu veel meer uit als een tuin! Ik heb onze oude houten salontafel ook in de tuin gezet, als een bankje. Ik kan niet wachten op de eerste warme dagen: ik zie mezelf er al zitten!

Er zijn nog een paar dingen die ik wil doen: de paden bedekken met een flinke laag snippers (nu is het vooral modder) en rondom sommige bedden wil ik nog een steunconstructie maken. Het gaat dan vooral om bloemen die ik wil ondersteunen. Ik denk er nu aan om rondom de bedden takken in de grond te steken, en daar overheen een net of gaas te spannen. Dit kun je natuurlijk ook met takken doen, maar ik vind het wel fijn als het wat flexibeler is. Ik vind een net van touw er leuker uitzien, maar ik denk dat een gaas net iets functioneler is. Jullie gaan lezen wat mijn beslissing wordt!

linda met hamer

Ik verbaas mezelf enorm met al dit geklus in de moestuin. Ik zou mezelf nooit een klusser noemen – in huis heb ik er zelfs een beetje een hekel aan. Maar in de moestuin vind ik het heerlijk, zelf in de stromende regen. Inmiddels ben ik thuis heel veel bloemen aan het voorzaaien en dahlia’s aan het voortrekken om ze te stekken. Het wordt een mooie bloemenpracht, als het aan mij ligt!

Ik ben benieuwd wat je van deze update over mijn moestuin vindt! Laat je een reactie achter?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*