linda knoflook ui

Linda’s moestuin deel 2: van droge herfst naar natte winter

Hoewel ik mijn vorige artikel over mijn nieuwe moestuin afsloot met de conclusie dat mijn zadenblik uitpuilde, moet ik bekennen dat ik inmiddels héél veel extra zaden heb gekocht. Ik kon niet wachten tot het nieuwe groeiseizoen, maar eerst moest mijn lapje grond bewerkt worden.

30 kruiwagens compost

Ik had het geluk dat een mede-moestuinier het op zich had genomen om compost te regelen. Ik schreef in voor drie kuub, wat betekent dat ik in een paar maanden tijd 30 kruiwagens vol compost over glibberige paadjes heb gemanoeuvreerd. Voor iemand die doordeweeks gewoon op een kantoor zit (en wier spierkracht sinds de triatlon danig is afgenomen), was dat niet zomaar wat. Krachttraining in de open lucht, zal ik maar zeggen!

compost
Hier ziet die enorme hoop compost er niet zo indrukwekkend uit, maar geloof me: dat was-ie wel! Als je goed kijkt, zie je de damp er nog vanaf komen.

Verhoogde moestuinbedden

Al vrij snel nadat ik mijn moestuin kreeg, besloot ik niet mijn hele tuin om te spitten, maar verhoogde bedden te gebruiken. Op die manier spaar ik mijn rug, maar nog belangrijker: ook het bodemleven. Plus: voor mijn gevoel is mijn tuin zo een stuk overzichtelijker geworden. Door de grond af te dekken met karton, verstik je het onkruid. Je houdt het karton op z’n plek met een flinke laag organisch materiaal – in mijn geval die drie kuub compost. Vervolgens kun je direct inzaaien.

Linda klussen moestuin

Ook wilde ik een eigen composthoop. Inmiddels rijd ik elke week met mijn gft-afval (en dat van de buren!) naar de moestuin.

moestuin linda compostbak
Mijn compostbak heeft aan de voorkant planken die ik eruit kan halen. Handig bij het omzetten van de hoop!

Eind oktober reed ik met mijn vriend in de camper terug van een bedrijventerrein waar we een flinke partij hout ophaalden. Via een veiling kwam ik redelijk goedkoop aan mooi, onbewerkt hout. Een goede tip, want toen ik bij de bouwmarkt voor het houtschap stond, zakte de moed me in de schoenen. Maar met dat hout (en een koude bak voor thuis) konden we flink aan de slag.

moestuin linda planken zagen
Niet gesponsord, wel erg handig in de moestuin: gereedschap op accu’s!

Bloembollen de grond in

Ervoor was ik al ongeduldig geweest, en had ik één lange zijde al ingeplant met bloembollen. Een halve korte zijde werd de plek voor wat kleinere stinzenbollen. De bollenplanter was mijn grote vriend! Achteraf had ik daar beter even mee kunnen wachten tot ik mijn tuin beter leerde kennen, maar daar kom ik zo op…

moestuin linda bloembollen

Tetrissen in de tuin

Hoewel het handigste natuurlijk zou zijn om grote bakken van vaste afmetingen te maken, leek me dat iets te saai. Dus ik besloot verschillende bakken te maken, met zelfs Tetris-achtige vormen. Op die manier hoop ik het geheel een beetje speels te maken. Het gevolg is dat ik daardoor niet heel gemakkelijk overal kan komen met de kruiwagen. Hoe handig dat is, moet je me over een jaar nog eens vragen.

moestuin tetris

Overigens loopt mijn moestuin een beetje af. Ik heb her en der wat wat opgehoogd, en de bakken zoveel mogelijk waterpas gemaakt, maar het ziet er niet al te strak uit. Eerst was dat me een doorn in het oog, nu vind ik het juist wel geinig. Het maakt het ‘levend’.

Moestuinplan

Er zijn wat versies overheen gegaan, maar ik heb nu een aardig moestuinplan. Ik weet wat ik waar ongeveer wil kweken. Naar ‘goede buren’, wisselteelt en opvolgende teelt heb ik nog niet gekeken. Ik probeer het nu voor mezelf overzichtelijk te houden, in de hoop dat het volgend jaar minder ‘ingewikkeld’ voelt.

laatste bak vullen
Eindelijk: de laatste bak gevuld! Links zie je nog een restantje sneeuw, en wat wilgentegen die ik alvast heb verzameld om hekjes van te maken.

Eén moestuinbak heb ik al beplant met knoflook en ui. Na een tijdje zag ik allemaal gaten in de bak, en dacht ik dat de helft was opgegeten door dieren. Maar nu blijkt op elk punt toch een groene spriet omhoog te komen. Dat lijkt goed!

linda knoflook ui

Regen, regen en nog eens regen

En toen kwam met het staartje van de herfst en het begin van de winter het regen met bakken de lucht uit. Op kleigrond betekent dit dat je tuin véél water vasthoudt. Ik had meteen profijt van mijn verhoogde bakken, want ik had iets minder last van het water. Toch groef ik nog in allerijl een slootje langs mijn tuin. Na nog meer regen mocht zelfs dat niet meer baten: het lage deel van mijn tuin stond blank – en het eerder omgespitte deel, waar nu mijn bloembollen zaten, ook.

moestuin staat blank

De bloembollen heb ik maar opgegeven, ook al had ik de afwatering al wel verbeterd met perliet. Ik zag trouwens wel twee bollen heel dapper omhoog komen! Het restant compost wat ik nog had, nadat de bakken vol waren, heb ik gebruikt om het lage gedeelte wat op te hogen. Ik hoop dat de toevoeging van compost er op den duur ook voor zorgt dat de grond beter in staat is water door te laten (en af te voeren), waarna dit komende jaren een minder groot probleem gaat worden. Mijn plan is om de paden te bedekken met een flinke laag houtsnippers of boomschors. Dat breekt uiteindelijk af en verbetert ook de grond.

Kerstboom mag in de moestuin

O ja, nog iets leuks: we hadden een kerstboom met kluit, die ik uitgeplant heb in de moestuin. Mijn verwachtingen zijn niet al te hoog. Allereerst zat hij in een veel te kleine pot, en heb ik sommige wortels moeten wegknippen om hem te bevrijden. En ten tweede: het plantgat stond al vol water toen ik me had omgedraaid om de boom te pakken. Ik weet dat het taaie bomen zijn, maar dit? De enige plek die ik nog over had voor de kerstboom, was de plek waar ik Persciaria orientalis (‘Kiss me over the garden gate’) had gezaaid. Die heb ik dus maar opgeofferd, en ga ik in februari nog eens voorzaaien. Daarover de volgende keer meer!

2 Comments

  1. Leuk Linda. Ik overweeg ook wat bakken in mijn tuin te maken, al heb ik veel minder ruimte en veel last van slakken. Ik ben benieuwd hoe het bij jou gaat.

    • Dank je wel voor je reactie, Stella! Ik ben ook erg benieuwd. Ik heb wel het idee dat je in bakken iets meer controle over de slakken kan hebben, maar dat moet de praktijk nog maar uitwijzen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*