zaaien voorjaar

Linda’s moestuin deel 4: tussen zaaien en hopen

Ik begon vorig jaar heel enthousiast met de verhalen over mijn moestuin, maar toen nam de hoeveelheid werk de overhand en vergat ik updates te schrijven! In mijn vorige moestuinverhaal stonden de contouren, en waren er vooral nog lege bakken. Hoe snel alles er anders uit is komen te zien, zie ik vooral als ik de foto’s terugkijk.

Mijn laatste moestuinartikel schreef ik in maart 2023. Met een bak vol zadenzakjes was het moeilijk om overzicht te krijgen. Ik heb daarom álle zaden op alfabetische volgorde in een grote spreadsheet gezet, met in een volgend tabblad alles gesorteerd op zaaimaand(en). Dat hielp met het overzicht, maar daarmee was het werk natuurlijk nog niet gedaan.

Heb je mijn vorige moestuinartikelen niet gelezen? Kijk dan zeker even:

Het mag dan wel een moestuin heten, ik wist al dat ik het in dit eerste seizoen vooral zou inrichten als een pluktuin, met her en der wat groente. Omdat ik dol ben op dahlia’s, kocht ik zo’n twintig soorten. Iets te enthousiast wellicht… Ik had immers ook nog wat knollen van vorig jaar. En in de loop van het seizoen kreeg ik her en der ook nog wat knollen. Ik reserveerde dus een hele bak voor de dahlia’s.

Plukbloemenselectie

korenbloem uitgeplant

Ook zinnia’s kregen hun eigen bak, en voor cosmea had ik één lange zijde van de moestuin gereserveerd. Korenbloemen kon ik al vroeg uitplanten, Lathyrus vond ik ook onmisbaar, voor de klimconstructies en langs een boogje. Ik zocht nog wat klimbloemen uit (Suzanne-met-de-mooie-ogen, kanariekers en Spaanse vlag) voor langs de boogjes. Ik zag het al helemaal voor me: onder de weelderig begroeide boogjes mijn moestuin inlopen in de zomer! Daarnaast zocht ik nog wat droogbloemen uit: juffertje-in-het-groen, strobloemen, Limonium, papierbloemen en het siergras Briza maxima.

Groente: niet te ingewikkeld

rabarber start moestuin

Voor de groente wilde ik het niet te ingewikkeld maken. Ik had nog wat zaden van klimcourgette, ik wilde komkommer, tomaten, Chioggia-bieten, wortelen, ronde pastinaak (kleigrond!), ik kreeg rabarber en aardbeien, en in de herfst had ik al mijn knoflook en ui uitgeplant. Ook deed ik wat aardperen van vorig jaar in een fruitkistje, en een paar andere bakken reserveerde ik voor rode aardappeltjes en zoete aardappel. Dat laatste als experiment, want die schijnen nogal een lang zomerseizoen nodig te hebben. O en dan vergeet ik bijna de hele moestuinbak die ik reserveerde voor pompoenen en patissons. Zo bij elkaar was het dus helemaal niet zo weinig.

Zaaien, zaaien, zaaien

deksel opbergdoos

In de periode maart tot en met mei was ik vooral thuis heel druk bezig. De zolder stond vol met zaaitrays, en ons terras eigenlijk ook. Ik gebruikte een koude bak en een aantal plastic opbergbakken voor de koudebestendige zaden. Bijna alle dahlia’s trok ik voor, dus op een gegeven moment kon er echt niets meer bij.

Afscheid van de kanariekers

Sommige dingen waren vorig jaar mislukt, dus daar was ik dit jaar op tijd mee. De kanariekers en Oost-Indische kers bijvoorbeeld. Maar die besloten nu daadwerkelijk de grond uit te schieten. Opeens zat ik met veel te grote planten die nog lang niet naar buiten konden. Ze zijn immers vorstgevoelig, en moesten tot IJsheiligen wachten. De kanariekers is dat helaas fataal geworden. Van de 5 zaden die ik zaaide, ontkiemde er maar eentje. Die heb ik een flinke tijd vertroeteld, en telkens langere stokjes gegeven om tegenaan te groeien. Na een voorzichtige periode afharden, heb ik hem een plekje in de tuin gegeven. Ik was al redelijk emotioneel gehecht aan deze plant, zo kun je je voorstellen. Maar toen ik een aantal dagen daarna terugkwam in de tuin, was er helaas niets meer van terug te vinden…

Slakken, slakken en nog eens slakken

Het was het startpunt voor een flinke slakkeninvasie. Die beesten zaten werkelijk overal. Groot, klein, huisjesslakken, naaktslakken… Laat ik zeggen dat ik de slakkenpopulatie aardig gevoed heb vorig jaar.

In mijn volgende update vertel ik over de droge meimaand en hoe mijn tuin tijdens mijn vakantie ontplofte.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*