hommel komkommer

Lokbloemen planten in je groentetuin

Een groentetuin kun je natuurlijk zo invullen als je zelf wil, maar vaak zul je er (de naam zegt het al) vooral groente verbouwen. Mijn tip is om er ook aardig veel bloemen te planten.

Bloemen zijn een nectarbron voor bijen en hommels. En laten deze nou ook je groenten, zoals komkommers of tomaten, bestuiven! Met de bloemen kun je de insecten je groentetuin inlokken, en als ze er eenmaal zijn, zullen ze zeker de groenten niet overslaan. De wind zorgt ook wel voor bestuiving, maar insecten zijn er nou eenmaal veel beter in. Als je een kas hebt, is het helemaal belangrijk om bestuivers binnen te krijgen.

vlinder agastache
Vlinder op de agastache. Op de eerste foto (bovenaan) zie je een hommel in de bloem van een komkommerplant.

Dit zijn goede planten

Planten die je goed als lokbloemen kunt gebruiken (en die ook nog eens leuk zijn om te zien!), zijn goudsbloemen, phacelia, agastache en vlinderstruiken. Al nemen die laatste wel heel erg veel ruimte in beslag. Een andere aanrader is tagetes (afrikaantjes). Behalve dat ze insecten aantrekken, zuivert de plant de grond ook van aaltjes die wortels en koolplanten kunnen aantasten. In dit artikel vind je nog meer planten die insecten aantrekken.

Insectenhotel

Overigens kun je er ook voor kiezen om een insectenhotel aan te schaffen of zelf te maken. Bij ons is dat niet nodig, omdat het houthok grenst aan de moestuin. Tussen het hout vinden insecten het vaak erg prettig!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*