augurken aan plant

Minikomkommers en augurken kweken

Minikomkommers en augurken lijken best wel op elkaar. Niet alleen de vruchten hebben veel overeenkomsten, ook verzorg je de planten op ongeveer dezelfde manier.

De vruchten zijn allebei het lekkerst als ze niet groter dan pakweg 7 centimeter zijn. Dan zijn ze ook nog lekker knapperig. Laat je ze wel verder groeien, dan worden ze hol vanbinnen, gaat de smaak achteruit en worden ze ook ietwat taai.

minikomkommer en augurk

Augurken hebben rauw bijna dezelfde smaak als snackkomkommers. Bij het eten maken de kleine stekeltjes van de augurken echter nog wel verschil. Die kun je er voordat je ze eet, even afborstelen. Mini-komkommers zijn duidelijk glad.

Zaaien en planten

Meestal zijn snackkomkommerplanten geënt. Zo ook mijn plant. Maar de augurk heb ik dit jaar gezaaid. Dit planten of zaaien doe je in april. De eerste oogst komt dan in juni – bij de geënte plant al in mei. En eerlijk: er zit eigenlijk niet zoveel verschil tussen.

Beide planten groeien prima in de kas. Allebei hebben ze wel hetzelfde probleem: meeldauw op het blad. Het aangetaste blad haal ik zo snel mogelijk weg, om verdere verspreiding te voorkomen.

Water geven

De komkommers en augurken bestaan voor een heel groot deel uit water. Het is daarom ook heel belangrijk om de planten veel water te geven. Bij warm weer in de zomer is dit zeker twee keer per dag.

augurk plant

Oogsten

Elke twee weken geef ik de planten een beetje organische meststof. En wát een oogst levert dat op! Laat de vruchten niet te lang aan de plant zitten, maar oogst ze elke dag. Hoe meer komkommers of augurken je van de plant haalt, hoe meer de rest doorgroeit. Als je een komkommertje (of augurk) te dik laat worden, kost het de plant zoveel energie dat de rest eronder lijdt en niet goed meer groeit. Het gevolg: dat te dikke komkommertje is niet lekker, en je hebt minder oogst.

Als basis hebben beide planten een goede bemeste grond nodig. Een kas is ideaal, maar in de volle grond gaat het ook prima. Laat de plant langs een stok omhoog groeien. Is hij aan de top, dan groeit hij weer naar beneden. Vervolgens kun je hem weer naar boven leiden.

minikomkommers plant kas

Augurken en minikomkommers inmaken

Je kunt de augurken en komkommers prima inmaken in zuur of zoetzuur. Dan krijg je bij allebei de vruchten het soort augurk zoals je die kent uit de supermarkt. Het leuke is dat je het wel kan aanpassen naar je eigen smaak. Ingrediënten die ik graag gebruik zijn azijn, dille, dilleblad en dillebloemen, mosterdzaad, peperkorrels, dragon, laurierblad, paprika, ui en eventueel suiker.

Heb je nog vragen over minikomkommer- of augurkenplanten? Stel ze hieronder!

9 Comments

  1. Beste Albert Jan, Ik heb reeds een paar jaar achtereen in de serre ondervonden dat er een ziekte of probleem optreedt bij mijn komkommerplant. Bladen worden geel en er verschijnt precies een plakkerig net over met roos rode druppeltjes die door zwaartekracht naar beneden hangen ??? Enig idee wat ik hier best tegen doe. Ik haal bladen weg van struik, maar dit gaat helaas traagheid voort bij rest plant. Mvg, Karl

    • Hoi Karl, om deze problemen zoveel mogelijk te voorkomen, moet je altijd ramen open hebben in je kas. Ook ‘s nachts. Op deze manier kan de luchtvochtigheid en temperatuur niet te veel oplopen. Het beste is inderdaad om de aangetaste bladeren te verwijderen. Ook kun je een biologisch middel tegen luis en spint gebruiken. Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

    • Hoi Roelie, augurken hebben veel water nodig. Dit komt waarschijnlijk doordat de dagen korter worden, de nachten langer en de temperatuur zakt. Kortom: het groeiseizoen is bijna voorbij. Wij hebben hetzelfde. Hartelijke groet, Albert Jan en Linda

  2. Beste ,hoe bewaar je best de eerste augurken tot je er genoeg hebt om ze in te leggen?Uiteraard niet te lang.Grtn,André

    • Hoi André, wij doen dat in vershoudfolie in de koelkast. Zo blijven de augurken/minikomkommers een tijdje goed, een dag of 10 hooguit. Hopelijk is dat lang genoeg voor je, ze groeien supersnel! Groeten, Albert Jan en Linda

  3. Hoi Andre, de vruchtjes van mijn snack komkommer verschrompelen hij staat in de kas wel naast tomaat geef wel water kas is niet afgedekt tegen de zon, zijn ze niet bevrucht misschien, heb ook wel goeie komkommers gr Angela

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*