rode biet uitgeplant moestuin april

De moestuin in april: waarmee kun je aan de slag?

Als het goed is, heb je in maart de grond gespit of omgewoeld en bemest waar nodig. In april kun je verder waar je gebleven bent.

Let op: voor onze artikelen is het handig om het moestuinseizoen in maanden op te delen, maar zo werkt het natuurlijk niet in de natuur. Soms is het in maart al heel warm en in april juist koud, of andersom. Dus zie dit artikel eerder als een richtlijn, en blijf vooral goed op temperaturen letten. Als het heel koud is in maart, kan het zomaar niet lukken om iets in de grond te zetten. Dan kun je dat pas een maand later doen. Maar het kan ook zo warm zijn dat je planten in april al bijna volgroeid zijn.

winterandijvie vliesdoek

Vliesdoek

Als de temperaturen overdag onder de 10 graden liggen en er is nog sprake van nachtvorst, dan kun je ervan uitgaan dat er niets groeit. Daarom meteen een belangrijk advies: dek je jonge planten en ontkiemende groenten bij koude nachten af met vliesdoek. Het houdt voldoende warmte vast om de planten te beschermen tegen de kou. Verder is het heel licht van gewicht, en laat het regen en getemperd licht door. Ideaal* wat ons betreft.

moestuin in april
April doet wat -ie wil: het kan ook nog sneeuwen in april.

Zaaien

Heb je in maart al groenten gezaaid in de volle grond? Daar kun je in april mee verder. Het is ook slim om planten die je in maart zaait, in april nog eens te zaaien. Dan kun je de oogst spreiden.

Wat kun je in april zaaien?

Ik ben meestal niet zo’n heel vroege zaaier, en zaai bijna alles in april. Denk aan wortels en bietjes. Halverwege deze maand leg ik stokbonen en pompoenen in potten in de kas om ze voor te kweken.

losse cherrytomaten

Tomaten uitplanten in april

Eind maart heb ik de tomaten al verspeend. Rond 15 april plant ik die in de koude kas uit. Daarna gaat het groeien pas goed beginnen, door langere dagen en hogere temperaturen.

Groeiende sla- en koolplanten

Meestal koop ik de eerste sla- en koolplanten in maart, om rupsen voor te zijn. Die groeien in april pas echt – bij gunstig weer. Ook kun je deze in april nog eens uitplanten, om de oogst te spreiden.

voorgezaaide rode biet groentetuin april
Voorgezaaide rode biet, klaar om uit te planten.

Rode bieten uitplanten

Rode bieten kun je half of eind april uitplanten in de volle grond. Ik krijg altijd de mooiste bieten als ik ze buiten in de volle grond uitplant, maar ze kunnen ook bevriezen. Hoe laat je ze voorzaait, bepaalt natuurlijk ook hoe laat je ze uitplant. Eind april kun je ook rode bieten direct in de grond uitzaaien.

Goudsbloemen zaaien

Goudsbloemen (calendula) kun je vanaf april door de hele moestuin zaaien. De bloemen helpen ongedierte te bestrijden en trekken veel insecten aan.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*