Moestuin in augustus: zaaien, oogsten & andere klussen

Hoe staat je moestuin ervoor? Heb je al veel kunnen oogsten? In dit artikel zetten we op een rij wat je in augustus voor klussen in de moestuin kunt doen. 

Zaaien & planten in augustus

Je kunt nog prima groenten zaaien als radijsjes, spinazie, sla en rucola. Maak ook een plek in je groentetuin vrij waar je wat organische mest strooit. Daar kun je nog late boerenkool en prei planten. Die groeien lang door. 

groentetuin in augustus

Oogsten in augustus

Je kunt ontzettend veel oogsten in augustus. Denk aan komkommer, tomaten, aubergine, courgette, paprika, pepers, bieten, wortelen, bonen, sla, rucola, aardappelen, plantuien, muismeloenen en allerlei kruiden. Qua fruit kun je onder andere bosbessen, pruimen, kersen, Japanse wijnbes en aardbeien oogsten.

Bij het oogsten van kolen moet je opletten dat je aaltjes voorkomt.

moestuin in augustus

Tomaten

Voor tomaten maken we even extra ruimte. Want nu je al kunt oogsten, is het belangrijk om tomaten in volle grond (in de kas) minder water te geven. Je geeft bijna niets meer. Planten in potten blijf je uiteraard wel water geven. 

Ook haal je oud, geel en gevlekt blad weg. Vlekken op tomatenblad betekent meestal niet veel goeds (phythophthora). Zie je nog maar het kleinste begin van een vlek, haal dan het blad weg. Dat kan erger voorkomen.

tomaten rijp en onrijp aan plant

Prunussen

Augustus is de maand om prunussen te bemesten. Ook kun je ze uitdunnen of snoeien – maar alleen als het nodig is. Denk aan takken die naar binnen groeien of elkaar kruisen. 

Aardbeien

In augustus kun je ook heel goed de afleggers van aardbeien uitplanten. Bereid een aardbeienbed voor door de grond schoon te maken en eventueel los te maken. Daarna werk je compost en organische mest door de grond heen en plant je de afleggers uit. 

Rupsen op de boerenkool?

Omdat wij geen bestrijdingsmiddelen gebruiken om rupsen te weren, halen we ze met de hand weg. Het is even een werkje, maar als je het elke dag doet, is het goed te doen. 

boerenkool rupsen

Stokbonen

Stokken van stokbonen worden heel zwaar als ze volgroeid zijn. Het zou toch jammer zijn als ze bij een windvlaag van een fikse zomerbui omwaaien – net wanneer de oogst aanbreekt. Controleer daarom of de stokken nog stevig genoeg staan. Anders kun je nog scheerlijnen van een tent vastmaken aan de stokken. Dat kan net genoeg zijn om de stokken te laten staan. 

Water geven

Normaal gesproken is het warm in augustus. De grond kan snel uitdrogen. Dat is niet handig als je net gezaaid hebt. Geef dus voldoende water. Kruiden en groenten hebben water nodig, ook als het geregend heeft.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*