boerenkool moestuin januari

Moestuin in januari: dit moet je doen

Het is januari! Een kale maand misschien, je hoeft in de tuin alleen nog maar de laatste groenten te oogsten en verder laat je de boel mooi met rust. Maar binnen (lekker bij de kachel) kun je al wel wat dingen doen!

Groenten oogsten

Boerenkool, prei, pastinaak, bietjes en wortel staan nog in je tuin. Gaat het vriezen? Dek ze dan een beetje af met blad. Zo blijven de groenten lekker vers, en kun je de komende tijd nog wat uit de tuin oogsten. Pas in februari of maart is het echt gebeurd, dan moet alles plaatsmaken voor het nieuwe seizoen.

Zaden uitzoeken

Een leuk klusje: zaden uitzoeken! Bekijk allereerst welke zaden je nog hebt, en bestel of koop nieuwe zaden. Rond deze tijd van het jaar is alles nog op voorraad, en word je niet snel teleurgesteld. Ik vind het leuk om elk jaar iets nieuws te proberen.

zaden uitzoeken moestuin januari

Moestuinplan

Heb je het in het najaar nog niet gedaan, dan is het nu de tijd om na te denken hoe je moestuin er volgend seizoen uit moet zien. Maak een plattegrond van je moestuin en deel je gewassen in.

Ik maak elk jaar plattegrond waarmee ik de moestuin indeel in zes vakken. De soorten groenten die qua voeding én soort bij elkaar passen, deel ik samen in in één vak. Elke soort staat maar eens per zes jaar op dezelfde plek, en schuift elk jaar een vak op. Dit heet wisselteelt. Dat doe je om uitputting van de grond, en ziekten en plagen te verminderen en te voorkomen.

Groenten die bij elkaar passen in een vak:

  • Bladgroenten zoals andijvie, sla, snijbiet, spinazie.
  • Vruchtgroenten zoals tomaten, courgette, komkommer, paprika, pompoen.
  • Peulgroenten zoals peultjes, bonen, erwten.
  • Koolgroenten zoals boerenkool, broccoli, radijs.
  • Wortelgroenten zoals bieten, knoflook, pastinaak, uien, venkel, wortel, prei.
  • Aardappels en aardbeien.

Voor een uitgebreid overzicht van welke groenten die bij elkaar passen, tippen we je het boek De Moestuin van Floor Korte*.

Bewaar je moestuinplattegrond zodat je volgend jaar nog precies weet wat de indeling was, en je erop kunt voortborduren. Je ziet online de mooiste tekeningen voorbijkomen, maar een simpele plattegrond is helemaal oké!

moestuin tekening750

 

Wat zijn jouw moestuinklusjes in januari?

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*