moestuin oktober: laatste tomaten

Moestuin in oktober: zaaien, oogsten & voorbereiden op vorst

En dan is het ‘opeens’ oktober! Je tuin wordt steeds een beetje minder kleurrijk en je moestuin steeds iets leger. Tijd om aan de slag te gaan met deze klussen!

Zaaien en planten in oktober

In oktober zijn er soms ook nog wel warme dagen van rond de twintig graden. Dat betekent dat je nog steeds kunt zaaien – al is het beter om dit onder glas te doen. Denk aan rucola, veldsla en tuinkers. Ook is er speciale sla die je laat kunt zaaien.

Ook kun je in oktober knoflook planten! De regel 10-10-10 wordt vaak gehanteerd: in de tiende maand, maximaal 10 centimeter diep en de teentjes 10 centimeter van elkaar.

Lege plekken in je moestuin

Op de lege plekken van je moestuin kun je een groenbemester inzaaien, zoals winterrogge, lupinen of klaver (in dit artikel vind je 8 verschillende groenbemesters). De ruimte die is vrijgekomen na het oogsten kun je ook afdekken met compost, oude stalmest, blad, grasmaaisel of overblijfselen van planten uit de siertuin. In het voorjaar heb je dan minder onkruid, de grond is mooi rul (los), en de bodem blijft warmer en dus beter geschikt om in te zaaien.

winterrogge moestuin groentetuin

Stokken van stokbonen

Het is ook tijd om de stokken van de stokbonen schoon te maken en op te ruimen. Als je ze opbergt op een droge maar winderige plek, gaan ze langer mee.

Meestal heb ik rond deze tijd van het jaar nog wel bonen aan de struik die geel en dus rijp zijn geworden. Je kunt ze gebruiken voor een bonenschotel in combinatie met tomaten: witte bonen in tomatensaus, heerlijk! Ook gebruik ik een deel volgend voorjaar als pootboon. Dan moet je ze wel goed droog bewaren, anders gaat het niet lukken.

stokken stokbonen opruimen

Tomaten in oktober

In de kas haal ik het blad van mijn tomatenplanten af. Zo worden ook de laatste tomaten nog rood. Ook een voordeel: er blijft niet zoveel ongedierte en schimmel achter in het deels afgestorven blad. Als je dit niet op tijd weghaalt, kom je het volgend jaar opnieuw tegen.

Zijn er gebarsten tomaten, dan gebruiken wij die om er soep van te maken. Het overschot gaat in de vriezer, dan kun je er in de winter ook nog van genieten.

laatste oogst tomaten kas

Verplanten

Wil je fruitbomen of bessenstruiken verplanten? Dat kan als het blad eraf is. We raden je aan om dit artikel te lezen over het verplanten van bomen.

Nu is het moment om late appelsoorten te oogsten. Denk aan de Jan Steen die ik in de tuin heb staan. Deze harde appel heeft nu een mooie kleur. Als je de appels voorzichtig oogst, zonder ze te beschadigen, dan zijn ze op een koele plaats heel lang houdbaar. Ook is het slim om ze na de pluk nog even te laten afrijpen, dan worden ze nog iets zoeter.

Nachtvorst

Pompoenen en meloenen oogst je voor de eerste nachtvorst, dus houd het weerbericht goed in de gaten. Komt de eerste nachtvorst eraan? Loop dan ook even deze lijst met klussen langs!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*