moestuin groentetuin juli

Moestuin in juli: volop oogsten

Hoera! Het oogsten in je moestuin is in juli volop begonnen. Verder wachten deze klussen op je.

Rode bieten oogsten

Oogst niet netjes biet voor biet, maar haal eerst de dikste bieten uit de grond. Je wil ze niet te dik laten worden, want dan worden ze niet lekkerder. Lekker vroeg oogsten dus, en dan begin je al in juli! Meer tips bij het oogsten van bietjes, lees je in dit artikel.

Slakken bij de wortels

Wortels hebben last van slakkenvraat. Vooral de kleine, jonge plantjes worden helemaal opgegeten. De wat grotere planten laten ze met rust. Daarom zaai ik meestal meerdere keren – ook nu nog. Dan hoef je ook niet tegelijk te oogsten. Dat spreiden doen we ook met bonen en bieten.

bloeiende bonen
Bloeiende bonen in juli.

Tomaten verzorgen in juli

Eind juni of begin juli geef je je tomatenplanten een beetje mest. Liever regelmatig een klein beetje, dan in één keer heel veel.

De trossen aan je tomatenplanten beginnen zwaarder te worden. Als de plant bovenaan niet goed vast zit, kan hij door het gewicht van de tomaten naar beneden zakken. Vaak gaat dat goed, maar de stengel kan ook knakken: dan is je plant verloren.

Ook het dieven van tomatenplanten gaat gewoon door in juli. En worden de tomaten rood, dan ga je geleidelijk minder water geven. Zodra blad lelijk en geel wordt, haal je het weg.

Wil je meer weten over het kweken van tomaten? Koop dan het e-book dat we erover schreven. Zo steun je ons ook een beetje.

zware groene tomaten aangebonden juli

Komkommers en snackkomkommers

Mini- of snackkomkommers groeien nu heel snel. Het is belangrijk om de komkommertjes van de plant te halen als ze nog jong en klein zijn. Dan groeien de volgende beter door (en de kleinere zijn ook lekkerder). De komkommerplant vraagt regelmatig een beetje (organische) mest en veel water.

Pompoenen

Nog een plant die wel wat extra organische mest kan gebruiken: de pompoenplanten. Die beginnen nu te groeien, ze krijgen lange ranken en gaan bloeien.

Zaaien in juli

Behalve wortelen kun je ook nog volop bieten en sla zaaien én oogsten in juli. Maar denk ook aan andijvie, radijs en snijbiet.

sla moestuin juli

Fruit

Zodra vruchten zoals aardbeien, bosbessen en aalbessen beginnen te verkleuren, wil je ze beschermen tegen hongerige vogels. In dit artikel lees je daar meer over. Steenvruchtbomen zoals pruimen bemest je na de oogst (in juli of augustus). En gebruik je speciale druivenmest bij je druivenranken, dan is juli het juiste moment voor de tweede bemesting.

Welke klussen kunnen volgens jou niet missen in je moestuin in juli?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*