moestuin juni

Moestuin in juni, deze klusjes moet je doen

Welke moestuinklussen wachten op je in juni? Wat kun je zaaien, wat kun je oogsten? In dit artikel een overzicht. 

Zaaien in juni

Als je in de winter mooie boerenkool wil oogsten, zaai dan in juni boerenkool. Zodra ze hanteerbaar zijn, verspeen je de plantjes en zaai je ze op afstand uit. 

Ook kun je deze maand nog bonen poten. Daarnaast kun je verschillende groenten nog zaaien, bijvoorbeeld sla, rode bieten en tuinkers. Door ze verspreid te zaaien, en dus ook in juni, kun je de oogst ook spreiden.

boerenkool

Oogsten in juni

De eerste rode bieten worden groot genoeg om te oogsten. Juist als ze nog niet enorm groot zijn, wil je ze oogsten. Dan is de smaak beter. Ook sla en aardbeien zijn klaar om te eten. Ook is juni de maand om te genieten van peultjes. Zo ongeveer na 21 juni is de groei er wel uit.

Rabarber kun je beter niet meer oogsten na juni, zodat de plant reserves kan opbouwen voor volgend jaar. 

rode biet geoogst

Moestuin bemesten

Wortels en uien geef ik in juni meestal nog tuinkali. Dit is goed voor meer wortel- en bolvorming. Ook koolgewassen kun je nog extra bemesten. Ze kunnen wel wat organische mest gebruiken. 

In juni beginnen tomaten in de kas de eerste groene vruchten te vormen. Dat is ook de tijd om ze iets bij te mesten, met speciale tomatenmeststof op biologische basis. 

jonge groene tomaat juni

Tomaten in juni

Vergeet bij tomaten ook niet de dieven te verwijderen. Deze zijscheuten uit bladoksels kosten onnodig veel energie. 

Worden de onderste bladeren van je tomatenplant geel, dan kun je ze het beste weghalen. Zo kunnen er geen plaagdieren zoals luis of witte vlieg meeliften. Wil je meer weten over het kweken van tomaten? We schreven het e-book Tomaten – van zaaien tot oogsten.

Kas in juni

Bij felle zon is het belangrijk dat je voor wat schaduw zorgt in de kas. Anders kunnen je gewassen verbranden. Hiervoor kun je schaduwdoek of vliesdoek* gebruiken. Wij zijn fan van vliesdoek, we gebruiken het veel in de tuin. In dit artikel leggen we er meer over uit.

kas zomer

Ook is het belangrijk dat er altijd een raam openstaat in je kas. Het glas moet aan de binnenkant altijd kunnen opdrogen, zodat er geen condens en schimmel ontstaat.

Snoeien

Voor druiven in de kas kan half tot eind mei al het juiste moment zijn om de voorjaarssnoei toe te passen, maar dit is afhankelijk van de weersomstandigheden en de groei van de plant. Druiven in de volle grond snoei je in juni. Let vooral goed op je plant: bloemen worden druiventrossen. Knip de scheut af na de tweede tros, voorbij het blad. In dit artikel lees je uitgebreider hoe je dat doet

druiven snoeien in het voorjaar mei juni

Welke klussen voer jij in juni uit in je moestuin?

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*