peultjes oogsten moestuin mei

Je moestuin in mei: de eerste oogst!

Welke moestuinklussen liggen in mei op je te wachten? Mei is de maand van IJsheiligen, hierna zullen we nog maar weinig nachtvorst krijgen. Goed nieuws voor je tuin!

Voorgekweekte groenten naar buiten

Meestal kweek ik in april of begin mei bonen voor in de kas. Dat kan ook prima in potten in de vensterbank of serre. Als ze zo’n 10 centimeter hoog zijn, kunnen ze na half mei eerst afharden. Dan zet je ze overdag buiten en ’s nachts binnen. Na een week met goede temperaturen (tussen de 15 en 20 graden) kun je de planten dan buiten in de volle grond planten.

Ook andere vroeg voorgezaaide groenten, zoals pompoen en komkommers kun je na het afharden buiten planten. De planten hebben door het voorzaaien een flinke voorsprong. Pompoen, tomaten en komkommer hebben veel warmte nodig, dus afhankelijk van het weer kun je deze aan het eind van de maand (of begin juni) buiten planten.

groenten voorzaaien moestuin mei

Zaaien in mei

In mei kun je natuurlijk ook volop buiten zaaien! Bieten, wortelen, broccoli, sla, spinazie, noem maar op. Ook courgette, komkommer, en kolen kun je in deze maand zaaien, maar dan moet er geen nachtvorst meer komen. Peulen zaaien wij eind maart of begin april, maar om de oogst een beetje te spreiden, ook nog een keer begin mei.

Na 10 mei kunnen de bonen in de volle grond, want na 15 mei mogen ze boven komen. Het is belangrijk dat bonen snel boven de grond komen. Wanneer je ze precies kunt leggen, is afhankelijk van het weer. Het weer moet gunstig zijn, houd dat dus goed in de gaten. Als je de bonen te vroeg buiten legt, en je krijgt nog late nachtvorst, blijf je bezig met afdekken (zoals hieronder, met vliesdoek*). Zonde van de tijd en de moeite!

Moestuin afdekken

Oogsten in mei

Natuurlijk kun je ook eerder al oogsten, maar in mei begint het pas echt. Als het een goed voorjaar is geweest, kun je de eerste sla, radijsjes en peulen oogsten in mei. En wat te denken van rabarber?

Onkruid wieden

Als alles goed gaat groeien, zal ook het onkruid niet achterblijven. Je zult dus meer moeten wieden, om te voorkomen dat het onkruid vocht en voedingsmiddelen weghaalt bij je groenten. Als je op rijtjes zaait, kun je onkruid makkelijker verwijderen. Doe dat bij voorkeur op een bewolkte dag, zodat je groenteplanten geen schade oplopen.

Wat zaai jij het liefst in deze maand?

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*