moestuin september

Moestuin in september: dit moet je doen!

De dagen worden korter, er is minder licht en de temperatuur daalt ook… Hoe staat het met je moestuin in september?

Snoeien

De kans dat jouw planten nog veel nieuwe vruchten gaan ontwikkelen, is niet zo groot. Daarom kun je van sommige planten op dit moment de scheuten terugsnoeien. Dat doe je dan iets verder dan waar de laatste vrucht groeit. Op die manier gaat dan al het voedsel naar de ontwikkeling van de vrucht, en niet naar de nieuwe scheuten. Dit kun je doen bij pompoenen, maar ook bij courgettes, komkommers, tomaten en pattissons.

Oogsten

Houd in september de weersvoorspellingen goed in de gaten. Als er nog veel warme en zonnige dagen aankomen, kun je verwachten dat je groenten nog wat doorrijpen. Maar is dat niet het geval, oogst dan zoveel mogelijk groenten. Ook bijvoorbeeld de tomaten die nog niet helemaal rijp zijn: die kun je in de vensterbank laten narijpen. Of je maakt van de minder rijpe tomaten een chutney.

Groenten als bieten en wortelen kun je nog wel een flinke tijd in de grond laten zitten, dan blijven ze langer vers.

Zaden oogsten

Laat een paar rijpe bonen aan de plant zitten. Als de peul bruin is geworden, kun je de bonen oogsten. Dat doe je het liefst bij droog en zonnig weer. Zo kun je volgend jaar opnieuw je eigen bonen leggen (zaaien).

Zaaien

In september kun je nog steeds zaaien in je moestuin. Denk aan rucola en veldsla en wintergroenten als winterspinazie. Ook kun je in september je pootgoed uitzoeken. Je kunt beginnen met het poten van knoflook en ui.

Meer over je tuin in september:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*