neusrot tomaten

Neusrot: ronde, rotte plekken aan je tomaten

Zie je ronde, rotte plekken op je tomaten, die onderaan de tomaat beginnen, tegenover de steel? Dan is de kans groot dat dit neusrot is. In dit artikel leggen we uit wat het is, en wat je eraan kunt doen.

Neusrot is geen ziekte, maar zoals het woord al zegt: je tomaat wordt rot. In eerste instantie is niet de hele tomaat aangetast, maar de rotte plek zal wel groeien. Helaas zie je de rotte plek bijna altijd pas als je de tomaten oogst. Waarschijnlijk kijk je niet regelmatig onder je tomaten, terwijl de rotte plek daar begint.

Neusrot is niet besmettelijk

Neusrot kan voorkomen bij zowel rijpe als groene tomaten. Ook betekent één ‘zieke’ tomaat niet dat de andere tomaten aan dezelfde plant ook ‘ziek’ zijn. Die kunnen nog prima in orde zijn. Wel is het van belang dat je de tomaten met plekken zo snel mogelijk van de plant haalt. Neusrot is gelukkig niet besmettelijk.

Rijpe tomaten met een klein stukje neusrot zou je eventueel nog kunnen eten. Snijd dan wel het zieke gedeelte weg.

tomaten aan plant

Hoe ontstaat neusrot?

Neusrot kan een gevolg zijn van te weinig kalk in de grond. Je moet geen kalk strooien als je neusrot ziet verschijnen aan tomaten, maar juist in het voorjaar of najaar (zeewierkalk). Neusrot kan ook een teken zijn dat je tomatenplanten te veel of juist te weinig water hebben gehad. Dat hoeft niet per se te betekenen dat jij dat op je geweten hebt. Bij een regenachtige periode nemen de wortels van tomatenplanten bijvoorbeeld veel water op uit de grond van buiten de kas. Is er dus veel regen gevallen, dan moet jij je tomatenplanten minder water geven.

Wat ook kan helpen is het vervangen van de bovenste laag van de grond. Vervang zo’n 20 centimeter door goede tuingrond, vermengd met compost.

>> Heb je ons e-book over tomaten al gelezen? <<

Hoeveelheid water

Zelf geef ik mijn planten niet te veel water, maar toch heb ik er soms last van. Ter indicatie: ik geef twee keer per week, 3 tot 5 liter water per plant. Geef je je tomaten, voordat ze rood zijn, minder water, dan zou je ze iets meer kunnen geven – mocht je last krijgen van neusrot. Op het moment dat de tomaten rood beginnen te kleuren, bouw je de hoeveelheid water langzaam af.

Verder is het belangrijk de kas veel te luchten. De ramen en de deur moeten eigenlijk altijd openstaan, behalve bij storm.

Heb jij weleens last gehad van neusrot in je tomaten?

Dit vind je misschien ook interessant:

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*