moestuin linda start

Linda heeft een (nieuwe) moestuin! Dit zijn haar plannen

Hoera! Ik heb sinds kort een moestuin! Ik neem jullie graag mee in mijn proces als kersverse moestuinier. Want hoewel ik natuurlijk ben opgegroeid met een gigantische tuin, heb ik zelf niet zo heel veel met mijn handen in de klei gestaan. Maar daar gaat verandering in komen!

Mijn tuinen door de jaren heen

Jarenlang had ik alleen een dakterras om op te tuinieren. Sinds een paar jaar heb ik een heuse achtertuin, maar het blijft een stadstuin. Afgelopen jaar merkte ik dat ik meer plannen had dan ik kon uitvoeren. Ik dacht altijd dat een moestuin op een complex ontzettend onhandig is. Dan moet je erheen, en het is een gedoe met water geven, en ga zo maar door. Maar ik begon steeds vaker complexen in de buurt op te zoeken – en te merken dat bijna overal zelfs de wachtlijst vol was… Tot ik langs een bord reed met daarop groot ‘Moestuintjes te huur’. Dat was mijn kans!

linda moestuin

Hoe groot is mijn moestuin?

Eerst even de praktische informatie. Mijn tuin is 5 bij 10 meter, op zware kleigrond. Vruchtbare grond dus, maar ook wel heftig om te bewerken. Er is water beschikbaar op de tuin, dus ik kan water pompen. De tuin is ongeveer een kwartiertje in de auto, of 8 kilometer lopend of fietsend. Het drukke verkeer maakt er een langere autorit van.

Mijn plannen

Afgelopen jaar heb ik thuis veel plukbloemen gekweekt, en dat wil ik ook zeker op de moestuin doen. Ik denk dat het zo ongeveer half om half eetbare gewassen en plukbloemen wordt.

No-dig

De no-digmethode vind ik erg interessant, en daar ga ik zeker mee experimenteren. Dit houdt in dat je zo min mogelijk spit in je grond, om het bodemleven niet te verstoren. En het is ook voordelig voor jezelf: het is een stuk minder zwaar.

Toch ontkom ik niet aan spitten in deze beginperiode. De grond was gefreesd toen ik ermee aan de slag ging, maar er groeit veel onkruid, met veelal dikke wortels. Die wil ik grotendeels weghalen, om te voorkomen dat het een terugkerend probleem wordt. Maar ik ga niet alles spitten, alleen waar het onkruid echt heftig is. Op de foto hieronder zie je mijn eerste gespitte stukje! En rechts op de foto zie je waar de composthoop gaat komen.

moestuin spitten

Vervolgens wil ik werken met verhoogde bedden. Binnenkort ga ik samen met mijn vriend Erwin bakken maken van hout (zonder bodem), waarna ik die vul met karton en vervolgens compost. Het karton houdt het onkruid tegen, en de wormen zullen na verloop van tijd het karton verteren en door de grond trekken. Dit is meteen een manier om de grond wat makkelijker bewerkbaar te maken.

Ook denk ik dat ik een deel ga inzaaien met een groenbemester (ik denk winterrogge).

Hekjes van wilgentenen

Verder wil ik graag aan de randen hekjes maken van gevlochten wilgentenen. Het leukst zou ik vinden om daar dan bloemen tegenaan te laten groeien.

Eén zijkant van 10 meter wil ik reserveren voor bloembollen in het voorjaar, en cosmea daarna. Het lijkt me heel gezellig om zo’n rij te hebben van tulpen en narcissen, een beetje zoals vroeger bij boerderijen. En zodra het loof lelijk wordt, kan de cosmea dat gaan verbloemen.

moestuin linda

Wat ga ik doen met compost?

Op het complex is een gedeelde composthoop aanwezig, maar ik ga zelf ook een bescheiden composthoop maken. Zo hoef ik niet ver te lopen met mijn eigen tuinafval, en heb ik volgend jaar hopelijk ook een (klein beetje) eigen compost. Het lijkt me ook leuk om gft-afval van thuis daar kwijt te kunnen, want mijn wormenhotel kan ook weer niet zó veel afval verwerken.

Groente die ik wil kweken

Deze groenten ga ik sowieso kweken in mijn moestuin.

Bloemen die ik wil kweken

Zoals ik al schreef, wil ik ook veel bloemen kweken. Veel had ik dit jaar al in fruitkistjes staan in mijn achtertuin. Ik ben heel benieuwd wat ze gaan doen in de volle grond!

Verder ook nog kruiden zoals basilicum, tijm, rozemarijn en oregano, al zal ik die ook veel (in potten) thuis kweken, zodat we tijdens het koken gemakkelijk wat kunnen pakken. En ik ga ook nog even op zoek naar fruit om te kweken. Ik vind een kiwibes bijvoorbeeld erg leuk.

Deze lijsten zijn zeker niet compleet. Mijn zadenblik puilt uit, dus ik moet nog even goed reorganiseren. Het worden drukke tijden in het voorjaar, dat is duidelijk. Hoewel ik 50 vierkante meter eerst een gigantische lap grond vond, ben ik nu bang dat ik niet genoeg ruimte heb…

One Comment

  1. klinkt hartstikke goed Linda ! Ik weet zeker dat het prima gaat lukken .
    Ik wens jullie veel geluk en ik hoop dat je ons op de hoogte houdt van alle activiteiten .
    lieve groet ,
    Helwwn van der vegt zonderland Marienheem

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*