Prei is een van de meest veelzijdige groenten van de moestuin en daarom vinden wij het onmisbaar in de tuin!
Je kunt prei zowel zaaien als planten. Normaal gesproken koop ik in het voorjaar preiplanten, maar dit jaar ga ik het eens zaaien. Een mooie uitdaging! Het voordeel ervan is dat je zelf het ras kunt bepalen.
Verschillende seizoenen, verschillende prei
Er bestaat zomer-, herfst- en winterprei. Wat ik normaal gesproken had, weet ik niet eens! Maar dit jaar wil ik zomer- en winterprei proberen.
Zomerprei zaai je binnen vanaf januari, en plant je uit in april. Winterprei kun je in mei in de volle grond zaaien, en eind juli plant je de zaailingen uit.
Uitplanten van prei
Bij het uitplanten van prei is dit een handige tip: knip het bovenste gedeelte van de plant af (ongeveer een derde). Zo slaat de plant beter aan en kweek je een mooie stevige plant.
Bij het uitplanten maak je een geul van ongeveer 15 centimeter diep. Dit doe je bij elke soort. Je zet de plant in de geul, en na verloop van tijd schuif je steeds meer aarde aan de voet van de prei. Dit heet aanaarden en dat doe je ongeveer een keer per week – het komt niet zo precies. Zo kweek je een plant met een lang wit gedeelte. Dit witte deel is het lekkerste van de prei. Zet de preiplanten bij het uitplanten ongeveer 15 centimeter uit elkaar.
Een andere manier om je prei uit te planten is door een gat in de grond te maken met een steel van een (oude) bezemsteel. Je maakt dit gat zo diep dat de plant nog wel met het groeipunt boven de grond blijft. Geef de plant water en vul een heel klein beetje grond aan bij de wortel. Verder hoef je niets te doen: als het regent, zal de aarde van zelf het gat opvullen. Zo kan de plant langzaam wennen aan de plantdiepte.
De plek van prei in je moestuin
Prei mag in je moestuin in hetzelfde gedeelte als de ui en wortelen. Je kunt het gewas ook combineren met kolen en sla, maar niet met aardappels en bonen. Dit heeft te maken met wisselteelt.
Bemesting
Prei houdt van een vruchtbare bodem, en mag je bemesten met een stikstofrijke, organische meststof (bloedmeel). Pas wel goed op voor overbemesting, volg nauwkeurig de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Let ook op andere planten die in de buurt staan – wortels hebben bijvoorbeeld minder behoefte aan mest.