rode biet uitgedund

Rode bieten uitdunnen

Ook als je probeert ze een beetje uit elkaar te zaaien, zaai je rode bieten en andere bieten al snel te dicht op elkaar. Deels komt dat door het type zaad. Pas als je zaailingen hebt, kun je daar wat aan doen.

Bieten mogen niet te dicht op elkaar staan

Als bieten te dicht bij elkaar staan, groeien ze tegen elkaar aan en worden het geen mooie bietjes. Ze verdringen elkaar, waardoor ze klein blijven.

rode bieten uitdunnen

Zo dun je rode bieten uit

Als de zaden zijn uitgegroeid tot jonge plantjes, kun je ze uitdunnen. Hoe jonger de plantjes nog zijn, hoe beter. Op de foto zijn ze al iets ouder (wat geen ramp is). Kies de plantjes die minder dan een centimeter ruimte tussen elkaar hebben. Je wil dat ze minimaal 3 centimeter uit elkaar staan. Vervolgens kun je de plantjes voorzichtig uit de grond halen.

De juiste omstandigheden

Het is belangrijk dat je dit op een dag doet zonder felle zon. Het liefst is het een beetje donker weer en niet te warm. Omdat de wortels van de zaailingen zijn verstrengeld, beschadig je de buurplanten van het bietje dat je uit de grond trekt. Bij warm weer met felle zon herstellen de planten minder goed.

rode biet uitdunnen

Water geven

Na het uitdunnen moet je de bieten water geven. Dat kan met de gieter (met broes) of door te beregenen met een sproeier. Bieten hebben bij felle zon de neiging om slap te gaan hangen. Dit komt in de nacht wel weer bij, mits de grond niet te veel is uitgedroogd.

De zaailingen die je uit de grond hebt gehaald, hoef je zeker niet weg te gooien. Je kunt het blad gebruiken in een salade. Kippen zijn er trouwens ook dol op!

Volgorde van oogsten

Bij het oogsten van de bieten (als je eind april hebt gezaaid kun je in juni al oogsten!) kun je het beste de dikste bieten het eerst oogsten. Zo geef je de kleinere de ruimte om nog iets verder te groeien. Dit is dus anders dan bij wortels, die je ‘op volgorde’ uit de grond moet halen. Bieten zijn niet zo gevoelig (als wortels), dus bij deze groente is het geen probleem.

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*