mexicaanse komkommer cucamelon muismeloen

Schattige groente: muismeloen/cucamelon (Mexicaanse komkommer)

Heb je al gehoord van de muismeloen (of de cucamelon of de Mexicaanse komkommer)? Het zijn kleine vruchtjes ter grootte van een druif, die eruitzien als kleine meloentjes, en smaken naar zure komkommer. Wij zijn fan! En dan vooral omdat ze er zo leuk uitzien!

Muismeloen heeft heel kleine zaadjes, die erg lang de tijd nemen om uit te groeien tot een plantje. Zelf zaai ik ze meestal in een hangpot, maar je kunt ze ook voorzaaien in een klein potje en dan later overpotten. Zaai je ze voor, dan kun je dat al eind maart doen. Zaai je ze meteen buiten, dan moet je wachten tot half mei. Maar het duurt dus nogal een tijdje voordat ze bovenkomen. Maar geef de moed niet op!

cucamelon muismeloen mexicaanse komkommer aan plant

Verzorging van de muismeloen

Cucamelon is familie van de komkommer, maar de plant is veel fijner, dunner en kwetsbaarder. Daardoor heeft hij ook een andere verzorging nodig; de plant kan niet zoveel hebben. Muismeloen heeft van alles vooral veel nodig. Veel warmte, veel licht, veel voeding en veel water. Heb je de plant vol in het licht staan (maar niet direct in de zon), dan kan hij ook nog prima groeien. Omdat de plant weinig ruimte nodig heeft, is hij heel geschikt voor een kleine tuin, balkon of een terras.

Mexicaanse komkommer in een hangpot

Ik zaai ze in een hangpot omdat ze in zo’n pot goed hanteerbaar zijn. Bovendien ziet het er mooi uit: de plant groeit mooi over de rand en je ziet de vruchtjes ook mooi hangen. Maar ook dat duurt even: het kost ook tijd voordat de meloentjes groeien. De eerste keer dat ik ze zaaide, vroeg ik me af of het wel wat zou worden, maar reken erop dat ze in de tweede helft van de zomer als een speer zullen groeien. Ze hebben nou eenmaal veel warmte nodig. Ook voeding is belangrijk. Bemest je de plant niet, dan loopt de groei snel terug.

cucamelon muismeloen mexicaanse komkommer

Muismeloen kan last krijgen van spint. Dat is een gevolg van te weinig weerstand, doordat de plant niet genoeg voeding heeft gehad. Last van spint? Besproei de plant dan met een oplossing van water en groene zeep.

Gele blaadjes aan je cucamelon

Verkleuren blaadjes geel? Dat kan veroorzaakt worden door droogte. Geef de plant dus veel water. Gele blaadjes moet je zo snel mogelijk wegknippen, omdat deze bladeren insecten aantrekken. Overigens betekent een geel blad hier en daar niet het einde van de plant. Met de juiste voeding en verzorging groeit de plant daar gemakkelijk doorheen.

mexicaanse komkommer muismeloen cucamelon

Door een salade

Laat de vruchtjes niet te groot worden, dan wordt de schil met de mooie tekening taai (en dat is niet lekker). Overigens zijn wij niet helemaal weg van de smaak van de muismeloentjes. Ze smaken een beetje zuur. Wel zijn ze lekker als afwisseling door bijvoorbeeld een salade. Ook zijn de vruchtjes erg decoratief!

Kende jij de muismeloen al?

 

3 Comments

  1. Wij hebben voor de eerste keer deze muismeloentjes gezet. (Eerst voorgezaaid en later buiten) Er komen wel veel vruchtjes aan, maar die worden tot nu toe niet groter dan een dik opgezwollen rijstkorrel en vervolgens vallen ze er af. Wat doen we verkeerd? Meer voeding geven?

    • Hoi Kelly, pas op met water geven: geef niet te veel maar laat ze ook niet uitdrogen. Staan ze in een pot of in de volle grond? En heb je ook (organische) mest gegeven? Als de planten zover zijn gekomen dat ze bloemen hebben, ben je goed op weg. Meestal komt het dan wel goed! Succes! Groeten, Albert Jan en Linda

  2. Beetje late reactie misschien, maar ik ben er net achter gekomen dat de bestuiving erg belangrijk is. Als de bloem aan de korrel niet bevrucht wordt met stuifmeel, dan blijven het korreltjes en vallen inderdaad af.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*