aardbeien

Stappenplan: zo zet je een nieuw bed voor aardbeien op (aardbeien planten)

Augustus is de beste tijd om een nieuw aardbeienbed op te zetten. De jonge planten zullen de tijd nodig hebben om voor de winter nog goed aan te groeien en een flink wortelgestel te maken. Op die manier hebben de planten geen groeiachterstand in het komende voorjaar. In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dat doet.

Vroeger had mijn vader een enorm veld vol met aardbeien. Wij moesten als kleine kinderen altijd aardbeien oogsten, en dan kwamen we met emmers vol terug. Mijn vader had dat veld altijd pico bello in orde. Zijn kennis, gecombineerd met die van mij, lees je in dit artikel.

Aardbeienbed opzetten

Een bed is een soort verhoging in je groentetuin. Niet dat je er extra grond opbrengt, maar op de looppaden ernaast loop je de grond aan, waardoor die naar beneden zakt. De bedden blijven juist lekker los, waardoor het op den duur hoger ligt. Een aardbeienbed is losgespitte grond met veel mest eronder. Die mest is essentieel, want het bed moet zeker twee jaar meegaan. Zet je nu een bed op, dan zul je volgend jaar een paar aardbeien hebben, en het jaar erna een optimale oogst.

Wanneer zet je een aardbeienbed op? Kies hiervoor een dag in augustus, waarop het een beetje regenachtig en donker weer wordt. Doe je het met stralend en warm weer, dan droogt de grond eerder uit.

Stap 1. Grondbewerking

Allereerst spit je het bed om, en werk je er oude koemest onder. Dat doe je als volgt: je begint aan de rand van het veld(je) met het maken van een voor (een langwerpige geul). In die voor doe je het bovenste laagje met onkruid, van de voor die je erna gaat maken. Vervolgens doe je er een flinke laag oude koemest in. Eventueel is compost ook goed. Daarna ga je de volgende voor uitspitten, en de grond die je daar uithaalt, gooi je in de eerste voor. Je wil op den duur mooi vlakke, omgespitte grond hebben. Doe je dit voor het eerst? Dan is de grond misschien niet zo gelijk. Maar hoe meer ervaring je hebt, hoe beter het gaat.

aardbeien bed voorjaar

Stap 2. Kalk

Als je je aardbeienveldje helemaal hebt omgespit, strooi je er korrelkalk overheen. Je mag mest en kalk niet tegelijkertijd strooien. Als je de kalk bovenop de grond strooit, komt het niet met de mest in aanraking. Hark lichtjes door de kalk heen.

Stap 3. Planten erin

Had je al aardbeien? Dan kun je de afleggers van oude planten, met een beetje wortel, nemen en die opplanten. Of je hebt natuurlijk nieuwe planten gehaald en die plant je in het bed. Koop je nieuwe planten, let dan even op welke soort je neemt. Er bestaan doordragende aardbeien die de hele zomer bloeien en de hele zomer vruchten dragen, en je hebt vroegbloeiende aardbeien, die één keer vruchten dragen en daarna niet meer. Deze aardbeien zijn vaak wat zoeter en dikker.

In een rechte lijn

Zet twee stokjes in de grond, waar je een touwtje tussen spant. Je aardbeienplanten zet je langs de lijn, in een rechte rij. Dit ziet er mooi uit. Plant ze met ongeveer 30 tot 40centimeter ertussen. De volgende rij met planten laat je als het ware inspringen, zodat de planten allemaal meer ruimte hebben. Je plant ze dus niet evenredig aan elkaar. Heb je maar een stuk of vijf planten, doe dan vooral niet zo ingewikkeld!

Sommige mensen raden trouwens aan om folie op de grond te leggen, en daarin gaten te maken voor de aardbeienplanten. Ik zou dat niet aanraden, want door folie gaan de planten snel smetten.

Een andere tip is om stro onder de planten te leggen als ze vruchten gaan dragen. Op die manier zullen de aardbeien minder in aanraking komen met vocht, waardoor ze minder snel rotten. Dit klopt wel: stro houdt het droger. Zelf vind ik dit te veel werk.

aardbei bloem

Stap 4. Gaas om de aardbeien

Je wil voorkomen dat er vogels bij je aardbeien komen, dus het is verstandig om gaas en netten te gebruiken. Zet verschillende palen om je bedden heen, en maak hier gaas aan vast. Zorg dat het gaas een hoogte van ongeveer 1,5 meter heeft, zodat je (enigszins kromgebogen) nog makkelijk bij de planten kan. In het begin voor het wieden van onkruid, later natuurlijk voor het oogsten van aardbeien. De gaten in het gaas moeten niet groter zijn dan een euro, dit noem je ook wel guldengaas. Op die manier kunnen er geen spreeuwen of lijsters doorheen.

Vogelnet van nylon

Over het gaas span je draden of latten, waar je dan weer een vogelnet van nylon overheen legt. Dit moet je echt zo snel mogelijk doen als je planten groeien. Zijn de aardbeien al aan het rijpen, dan ben je te laat. Mijn advies is dus om gelijk met het maken van de bedden, zeker ook de palen, het net en de latjes te bevestigen. Eventueel kun je het net nog wel iets later plaatsen.

Tegen de tijd dat het gaat vriezen (ongeveer december), zijn je aardbeienplanten aangeworteld. Er blijft weinig groen over, maar ze overwinteren prima door het bladrozet dat voor het grootste gedeelte ondergronds is.

Ik zeg weleens: tuinieren is vooruitkijken. En dat is zeker zo met aardbeien. Maar als je het in augustus goed aanpakt, dan kun je een flinke poos later genieten van je eigen aardbeien.

2 Comments

  1. Hallo Jan en Linda,

    Wat een mooie en handige website!
    Ook heel fijn: de informatie is voor een startende moestuinier goed te begrijpen.

    Veel succes nog samen en dat wordt vast genieten met die mooie oogst!
    (Hier nog maar een jaartje extra oefenen… Grmpfff.)

    Groetjes!

    • Hoi Nathalie, bedankt voor je complimenten! Succes met oefenen: iedereen heeft groene vingers 🙂 En bij vragen weet je ons te vinden, toch?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*