stokslabonen moestuin groentetuin

Stokslabonen kweken: zo doe je dat

Elk jaar kweek ik wel bonen in de tuin. Ik vind het een lekkere groente die ook leuk is om te kweken. In dit artikel leggen we uit hoe je stokslabonen kweekt.

Bonen leggen? In april

Allereerst is het goed om te weten dat je bonen binnenshuis of in de kas niet te vroeg wil leggen (bonen leg je, die zaai je niet). Als je dit eerder dan begin april doet, worden de plantjes erg langgerekt en slap. Op het moment dat je ze dan uitplant, hebben ze geen weerstand. Je kunt ze niet eerder in de volle grond uitplanten dan halverwege mei.

stokslabonen kleine planten

Bonen leggen: zo doe ik dat

Ik leg de bonen dus begin of half april, in potjes. Ik doe drie tot vijf bonen in een potje in de potgrond, en vul dubbel zoveel potjes als stokken die ik wil gebruiken. Je kunt de bonen in je vensterbank kweken, maar ik doe het altijd in de kas. Ik doe daarbij geen folie over de potjes, zoals je bij bijvoorbeeld tomaten wel doet. Ook lees je weleens dat je bonen eerst 24 uur in water moet weken, maar dat doe ik ook niet. Ze gaan bij mij gewoon, hup, in de grond, en ik geef de potjes een beetje water.

bonen uitplanten

Bonen uitplanten

De bonen kunnen pas na half mei naar buiten, als IJsheiligen is geweest. Bonenplanten gedijen namelijk alleen maar in lekker warme grond, je moet ze goed verwennen qua temperatuur. Als de planten zo’n 10 centimeter hoog zijn, zet ik ze eerst een paar dagen overdag buiten, maar laat ik ze nog binnen overnachten. Dat heet afharden. Het is genoeg om dit drie of vier dagen te doen. Daarna kun je ze uitplanten. Het liefst doe je dit bij gunstig weer: zo rond de 20 graden en geen koude wind.

De grond kun je voorbereiden door hem licht te bemesten met organische mest. Gebruik geen verse stalmest bij de teelt van bonen.

Stokken voor stokbonen

Voor het uitplanten zet je eerst de stokken goed neer. Het voordeel van bonen aan stokken laten groeien, is dat je ze fijn rechtop kunt plukken. Ook fijn: de bonen blijven schoon. Zelf gebruik ik altijd takken van de wilg of hazelaar, snoeiafval. Deze vernieuw ik om de twee jaar, omdat ze niet heel lang meegaan. Wil je specifiek stokken kopen: bamboestokken gaan heel lang mee – maar ze zijn wel minder mooi dan natuurlijke stokken.

Zorg dat je stokken goed stevig staan: zet ze kruislings neer met een legger erbovenop, en wikkel er dan stevig touw of ijzerdraad omheen. Het is belangrijk dat ze bij een flinke wind niet omgaan. Vooral als de bonen volgroeid zijn, vangt het geheel veel wind.

stokslabonen oogsten

Bij het uitplanten haal ik de plantjes niet apart uit elkaar, maar zet ik het geheel bij een stok in één keer in de grond. Ook leg ik er een stuk of 3 verse bonen bij. Dan heb je een paar planten die een groeiachterstand hebben. Daarmee verspreid je de oogst, en kun je over een langere periode bonen plukken.

Bonenplanten beschermen tegen vogels

Na het uitplanten van de bonenplanten, is het verstandig om ze te beschermen tegen vogels. Vogels zijn dol op dat jonge groen. Je kunt vliesdoek of een stukje gaas gebruiken. Na een week kun je de bescherming weghalen.

In het begin van de groei willen de planten nog weleens van de stokken afvallen. Dan kun je ze een handje helpen door ze voorzichtig met een touwtje de goede richting op te begeleiden. Daarna draaien ze vanzelf om de stokken heen.

stokbonen opbinden

Stokslabonen water geven

Bij droogte geef je je bonenplanten bij voorkeur met de gieter water. Besproei ze bij voorkeur niet met heel koud grondwater, want daar hebben bonen een hekel aan.

Bonen zijn het lekkerst als ze jong zijn, dus wacht niet te lang met oogsten. Bovendien groeien de rest van de bonen lekker door als je de oudste op tijd weghaalt. Pluk bonen altijd met twee handen: eentje voor het vasthouden van de stengel waaraan de boon groeit, een voor het afhalen van de boon. Doe je het met één hand, dan trek je al snel de hele plant los. Als er daarna zon op staat te branden, kan een deel van de plant afsterven.

stokbonen oogsten met 2 handen

Bonen oogsten en leggen

Wil je je bonen gebruiken om ze volgend jaar opnieuw te leggen? Dan moet je een paar bonen rijp laten worden. Ze zijn rijp als ze geel zijn. Dan laat je ze drogen en daarna kun je ze gemakkelijk doppen. Als je dit jaar op jaar doet, kan de kwaliteit achteruit gaan. Dus na een jaar of twee kun je het beste opnieuw bonen kopen. Er zijn veel verschillende bonen waar je uit kunt kiezen, maar ons advies is om zeker bonen te kiezen zonder draad.

oude stokslabonen

Heb je nog vragen? Stel ze hieronder bij de reacties.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*