uien vlechten

Tip om uien langer te bewaren: vlechten

Als je uien zover gegroeid zijn dat ze wat los boven de grond komen te zitten, kun je ze helemaal los halen en boven op de grond laten drogen. Na een poosje (ongeveer een week) zijn ze genoeg gedroogd. Natuurlijk kun je ze dan opeten, maar je eet ze vast niet allemaal tegelijk op.

uien

Om een ui langer te kunnen bewaren, kun je ze vlechten en ophangen. Dat vlechten doe je net zoals je met een kapsel zou doen. Je begint met drie uien (je vlecht de slierten die aan de uien vastzitten) en vlecht er telkens een ui bij in. Let op dat het loof goed droog is voordat je gaat vlechten, anders kan de vlecht gaan schimmelen.

Uien donker en droog ophangen

Heb je alle uien gevlochten, dan kun je de ‘vlecht’ vastmaken met een touwtje en ophangen. Ik hang ze onder het afdak van het houthok. Zorg ervoor dat je de vlecht op een droge, ietwat donkere plek hangt, waar het wel goed kan doorwaaien. Tegen de tijd dat het gaat vriezen, moet je ze wel vorstvrij bewaren.

uien vlechten

Lees ook ons artikel over het kweken van uien.

One Comment

  1. Bedankt voor het delen van deze tips om uien langer te kunnen bewaren. Ik merk dat mijn uien snel uitdrogen en niet lekker meer smaken. Wellicht is het te warm in mijn keuken en moet ik ze op een andere plek bewaren. Ik ga kijken of het helpt wanneer ik ze ophang op een donkere plek.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*