Tomaten bemesten: wanneer en hoeveel?

Om gezonde tomatenplanten te krijgen (of te houden) en mooie tomaten, is het belangrijk dat je ze bemest. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet.

Als je niet bemest, zul je zien dat het blad licht van kleur is. Door het bemesten wordt het blad diepgroen. Omdat de plant sterker wordt, krijgt hij meer weerstand en is hij beter bestand tegen ziekten zoals phytophthora. De vruchten (tomaten) zijn steviger, dikker en mooier als je ze bemest. Ook is er bij bemesting genoeg voeding voor álle tomaten. Bij trostomaatjes zie je dat heel duidelijk: dan worden de laatste tomaten aan de tros ook rijp.

bloeiende tomaten bemesten

Wanneer moet je tomaten bemesten?

Voordat je tomaten gaat planten, bevat de grond veel mest. Dat heb je zelf gedaan als het goed is. Hiermee kan de plant vooruit tot de bloei. Zodra de plant gaat bloeien en vruchten gaat zetten, heeft hij extra energie (voeding) nodig. Het is afhankelijk van de plant en wanneer je hem gezaaid of geplant hebt (en of hij in een kas staat). Reken zo ongeveer op eind april, begin mei.

De plant haalt met de wortels ook voeding en mineralen uit de diepere lagen van de grond. De bemesting die jij de plant geeft, kan de tomatenplant meteen opnemen, en hiermee kan hij eventuele tekorten aanvullen. Kweek je tomaten in potten, dan moet je waarschijnlijk extra bijmesten.

Hoe vaak bemest je tomaten?

Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.

We adviseren je om speciale, organische tomatenmest te gebruiken. Die is speciaal afgestemd op de behoefte van de tomaten. Zo voorkom je dat de planten tekorten krijgen. Dit type mest geeft de voedingsstoffen langzaam af. Dat is beter voor de plant, want dan krijg de plant geen groeispurt, en blijft de plant steviger.

cherrytomaat tros rijp

Wil je alles weten over het kweken van tomaten, van zaaien tot oogsten? Wij schreven er een e-book over. Je vindt hem in onze webshop!

6 Comments

    • Hoi Vanluchene, we hebben hier al eens een artikel over geschreven. Het kan komen door een gebrek aan kalk, of een gebrek of juist overschot aan water. Ik raad je aan dat artikel te lezen!

    • Hoi Eddy, wij gebruiken organische biologische tomatenmest van DCM. Hopelijk kun je dat ook vinden in Zuid-Frankrijk! Groet, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*