tomaten water geven

Tomatenplanten water geven

Als ik jou vertel dat ik mijn tomatenplanten nauwelijks water geef, kijk je misschien raar op. Maar het is echt zo: ik geef ze zo weinig mogelijk water, waardoor ze het juist goed doen. In dit artikel leggen we uit hoe dat precies zit.

Let op: het gaat hier specifiek om tomatenplanten in een kas of folietunnel. Lees onderaan hoe het zit als je tomaten kweekt in potten.

In eerste instantie geef je je tomatenplanten drie keer per week een paar liter water. Ook geef ik ze zo eens per drie weken bio-tomatenmest. Ongeveer een maand na uitplanten zijn de planten geworteld. Dat is het moment dat je je plant steeds minder water geeft. Eens per week is voldoende, maar dan geef je wel 10 liter per plant. Dit doe je om ervoor te zorgen dat de wortel de diepte in gaat. Zo haalt de plant voedingsstoffen en mineralen uit de diepe grond, ook uit de grond onder de mest.

Laat je tomaten maar dorst krijgen

Geef je telkens een klein beetje water, dan blijft de wortel aan de oppervlakte en haalt hij niet optimaal alle voedingsstoffen uit de grond. Met andere woorden: laat de planten maar dorst krijgen, dat is helemaal niet erg. Op die manier gaan ze zoeken naar water. Geef je ze te veel water, dan barsten de tomaten open en heb je een grotere kans op schimmel. En omdat je de planten op een gat met mest hebt geplant, zakt het water naar beneden en kunnen de wortels het prima opnemen.

tomaten water geven

Zodra de tomaten beginnen te verkleuren van groen naar geel, geef je de planten nog minder water. Je geeft alleen water wanneer het loof (de bladeren) bijna slap begint te hangen. Hangt het blad slap, dan ben je zeker nog niet te laat – op een gegeven moment gaat dat heel snel. Zodra de zon onder is, komt dat heel snel weer goed.

Geen water geven

Verkleuren de tomaten van geel naar rood, dan geef je praktisch geen water meer – alleen zoveel dat de plant net in leven blijft. Hiermee voorkom je dat de overrijpe tomaten open barsten. Geef je nauwelijks water, dan kunnen de tomaten heel lang aan de planten blijven zitten.

tomaten water geven
Deze plant heeft gisteren water gehad.

Tomaten veilig plukken

Bij het oogsten kunnen de tomaten alsnog snel barsten. Daarom moet je voorzichtig zijn. Er zit vanaf ongeveer een (halve) centimeter van de tomaat een verdikking aan de stengel, waar je de tomaten gemakkelijk af kunt breken. Pluk je ze op deze manier, met het kroontje en een stuk van de stengel aan de tomaat, dan heb je de meeste kans dat ze goed blijven. Alsnog moet je ze wel snel opeten als je de tomaten van de plant haalt. Dan zijn ze het lekkerst, helemaal na een mooie zonnige dag; dan zit de tomaat ‘vol zon’.

>> We schreven een e-book over tomaten! Je koopt hem in onze webshop voor maar 4,99 <<

Minder water geven bij regen

Houd hier wel rekening mee: bij vochtig weer én bij veel regen, onttrekt de plant heel veel water uit de omgeving (onder de kas door). Dan moet je zelf minder water geven.

Tomaten in potten

Heb jij een tomatenplant in een pot staan, dan is het watergeven een heel ander verhaal. Dan moet je juist wel regelmatig water geven. Jouw plant moet het immers doen met alles wat er in de pot zit. Als hij niet regelmatig water krijgt, gaat hij dood.

Alleen als de tomaten gaan verkleuren van geel naar rood, geef je zoveel water dat het blad groen en goed blijft – dit is zeker minder in het begin. Dan geef je om de twee dagen een flinke scheut. Dat doe je een beetje op gevoel. Je ziet het snel genoeg aan het blad als je te weinig water geeft! Let op: een kleinere pot geef je meer water dan een grote pot.

tomaat in pot
De cherrytomaat staat naast een Franse geranium

 

10 Comments

  1. Beste Jan,

    Ik heb jaarlijks mooie en smakelijke tomaten.Alleen de pel os schil rond de tomaten is veek dikker dan van tomaten die je in de winkel koopt.Wat zou daar de reden van zijn dat de schil dikker is dan van een winkel tomaat.

    Groetjes Jos

    • Hoi Jos, de vellen van de tomaten die wij in de kas kweken, zijn zeker niet dikker dan die van tomaten uit de winkel. Als ze goed door de zon zijn afgerijpt, kan dit eigenlijk niet. Maar het zou ook kunnen liggen aan het ras dat je kweekt, net zoals hoe je de planten water geeft. Groeten, Albert Jan en Linda

  2. Beste, ik heb in totaal 8 tomaten planten staan in de pot waarvan 4 zit in een bak samen met nog een zonnebloemplant… ik heb het gevoel dat de potjes allemaal al te klein zijn voor mijn planten. Ik wil heel graag die verpotten in nog grotere potten. Probleem is, op die planten groeien al bloemen en bolletjes tomaten, ik ben bang dat die planten doodgaan… of kan ik gewoon rustig verpotten?
    wat kan ik het beste doen?

    Alvast bedankt!
    Met vriendelijke groet,
    Irene

    • Hoi Irene, als de pot goed doorworteld is, kun je ze zeker verpotten. De planten zullen dan beter groeien en bloeien. Ze zullen niet zomaar doodgaan. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

  3. Albert Jan/Linda.
    Ik kweek tomaten in een zak potgrond, die ik plat neer leg. Zak van 40 liter, 2 planten.
    Met ik dit zien als kweken in potten, of in de volle grond?
    Daarnaast geef ik regenwater, maar daar zit geen kalk in. Dus voeg ik kalk toe. Als meststof gedroogde koemestkorrels.
    Gr. Henk

    • Hoi Henk, dit kun je zien als kweken in een grote pot. In de volle grond gaan de wortels de diepte in en zoeken ze zelf water op. Dat kan niet als ze in een zak potgrond zitten. Wel een mooi idee trouwens, we zien het de laatste tijd vaker voorbij komen. Succes! Groeten van Albert Jan en Linda

    • Hoi Alidus, dat lees je juist in dit artikel. Onze tomaten in kas staan immers ook in de volle grond. Al zou je misschien iets voorzichtiger met water kunnen zijn als er regen is gevallen. Succes!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*