ui plantuien boven de grond

Uien kweken: 2 manieren uitgelegd

Uien gebruik ik zelf bij bijna elke maaltijd. Erg leuk dus om ze zelf te kweken! Uien kun je op twee manieren kweken: met plantuitjes of door ze te zaaien.

Uien planten

Plantuien zijn specifieke uitjes om te planten, van een goede kwaliteit. Ze zijn nog heel klein: zo groot als een knikker ongeveer. Vanaf begin maart tot en met april kun je ze planten in de volle grond. Ze kunnen goed tegen kou, dus wees niet bang om ze echt al begin maart te planten. Zo heb je ook iets meer tijd om ze op te kweken.

Voordat je de uien plant, werk je goed verteerde mest door de grond. Gebruik geen verse mest, want daar houden ze niet van. Gebruik niet te veel mest.

Je plant de uitjes niet te diep in de grond, het puntje moet nog net zichtbaar zijn. Plant ze ongeveer 15 centimeter uit elkaar.

Rond de langste dag van het jaar (21 juni) zul je zien dat het loof heel lang en geel is geworden. Dat is het moment om het loof plat op de grond te leggen. Na een tijdje zijn de uien verder naar boven gekomen. Dan haal je de ze uit de grond, en laat je ze een paar dagen boven de grond liggen. Vervolgens kun je ze vlechten, en op een goed geventileerde plek hangen om de uien te laten afrijpen.

Uien zaaien

Als je je uien wil zaaien, doe je dat in maart of april in de volle grond. Deze worden niet zo dik als plantuien, maar worden kleine uitjes die wel veel smaak hebben. De oogst is later dan bij plantuien, zo rond augustus of september kun je ze oogsten. Op de foto hieronder zie je ook goed dat het loof een stuk kleiner en dunner is.

loof zaai-uien

Uien gaan goed samen met wortelgroenten. Zelf zaai ik graag uien door de wortelen: zo verjaag je wortelvlieg. Ook kun je ervoor kiezen om om en om een rijtje ui en wortel te zaaien.

wortel en ui door elkaar

Qua verzorging geldt hetzelfde als bij de plantuien.

De gezaaide uien kun je ook bewaren en in het volgende voorjaar gebruiken als plantuien. Daar hebben we zelf geen ervaring mee.

Verschillende soorten

Het leuke aan zelf dingen kweken, is dat je ook volop kunt experimenteren. Er zijn veel verschillende uiensoorten die je kunt proberen, doe dat vooral!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*