Vertoont je tomatenblad rare vlekken? Dat is vaak het begin van een ziekte. Zie het als een waarschuwing: Je moet aan de slag!
Net zoals bij rozen betekent een donkere, ronde vlek met een gele rand vaak dat er een ziekte in je plant begint te komen. Dit blad moet je zo snel mogelijk weghalen. Sterker nog: de onderste bladeren van een tomatenplant laat ik zeker niet te lang zitten, want daar beginnen ziektes zoals phythophtora. Zodra de onderste bladen ook maar iets geel beginnen te kleuren, knip ik ze weg. Daarnaast heeft weghalen van blad ook het voordeel dat de zon dan beter bij de tomaten kan komen. Op die manier kunnen de tomaten beter afrijpen.
De meeste ziektes als de oogst begint
Op het moment dat de oogst begint, zo eind juni, begin juli, wordt het blad vaak ook minder. Dat is het moment dat de plant de meeste kans heeft om ziektes te ontwikkelen.
Houd tomatenblad droog
Om dit te voorkomen is het goed om het blad droog te houden. Zorg dus dat het niet nat wordt door regen of als je de planten water geeft. Dan heeft schimmelziekte minder kans. Ook is het begin van de oogst het seintje om de planten minder water te geven.
Geef je planten weerstand
Uiteraard zijn er middelen die je gebruiken kunt tegen ziektes. Maar je wil niet altijd spuiten, zeker niet bij planten waar je van gaat eten. Mijn ervaring met de middelen is ook niet zo goed, dus ik ben ermee gestopt. Mijn tactiek is nu om mijn planten zoveel mogelijk weerstand te geven. Dat doe ik door ze goed te verzorgen en bemesten. Dan hebben je planten meer kracht, en kunnen ze zich langer weren tegen ziektes.
Het zou echt eeuwig zonde zijn als de oogst (eindelijk!) begint, en je planten er op dat moment doodgaan. Maar mocht het ondanks alle moeite niet lukken, dan haal ik een aangetaste plant wel resoluut weg.
>> Wist je al dat we een boek hebben geschreven over tomaten? <<