Voorjaarssnoei van de druiven

Voorjaarssnoei van de druiven

Om een goede oogst te krijgen, moet je je druivenplant (ook) snoeien in de voorzomer.

Als het goed is, heb je de hoofdsnoei van je druif gedaan in de herfst of winter, voordat de sapstroom op gang kwam. Na de winterrust begint de druivenplant in het voorjaar weer te groeien. Precies dan is het moment om hem te snoeien. In de kas is het half of eind mei al zover, maar met druiven in de volle grond moet je nog even wachten.

Het eerste blad na de tweede tros

Je snoeit de druif op een specifieke plek. Als je een uitloper neemt: het eerste blad na de tweede ‘tros’. Wat straks druiventrossen worden, zijn nu nog een soort van drobbeltjes. Snoei niet direct na een druiventros, omdat je anders kans loopt op schimmel.

Druiven snoeien

Je snoeit druiven omdat alle kracht anders in het doorgroeien gaat zitten. Je wilt de voeding juist bij de druiven houden.

Rare bobbeltjes op het blad

Heb je trouwens rare bolletjes op de druiven? Knip deze bladeren er dan zoveel mogelijk af (klik voor meer informatie). Hier krijg je wel gezonde bladeren voor terug – deze bladeren zorgen voor de suikertransporten, zodat de druiven lekker zoet worden.

Wil je meer weten over druiven? We houden dit jaar de gehele verzorging bij – tot we bij de snoei tussen kerst en oud en nieuw uitkomen.

6 Comments

 1. Peter Boudewijns

  Geachte Albert Jan.

  Het eerste blad na de tweede tros.
  Lat je dit blad zitten of niet ?
  Knip ik dus voor dit blad of net er achter ?

  Met vriendelijke groet.

  P.Boudewijns

  • Dag Peter, je snoeit net achter het blad. Het blad laat je zitten. Dat blad zorgt in de loop van de groei voor suikeraanzet in je druiven. Je druiven worden dan dus zoeter! Succes – groeten van Albert Jan en Linda

 2. Nieuwenhof

  Hoorde vandaag dat je kleine druiven trossen het beste kunt weg knippen,zodat de grotere trossen beter kunnen groeien en de druiven dikker worden.
  Is dit juist.

  Groet, Henk

  • Hoi Henk,

   Dat kan ook. Zelf knippen we, als de druiven nog klein zijn, de kleinste druiven ertussenuit. Krenten heet dit. We hebben daar al eens een artikel over geschreven, dat vind je hier (klik).

 3. Monique Crick

  Wanneer krijgt een druivelaar zijn eerste blaren na de winter , wil de schutting verven !
  Groetjes
  Monique

  • Hoi Monique, die schutting verven kan nu nog net. Maar gebruik wel een soort verf zonder oplosmiddelen die de druif schade toebrengen. Succes! Groetjes, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*