vorst groentetuin

Waarom vorst goed is voor je groentetuin

Als het vriest, gaan de eenjarige planten in je tuin dood. Toch heeft vorst ook voordelen, met name voor je groentetuin!

Vooral bij kleigrond zorgt vorst voor een losse grond. De vochtdeeltjes in de grond bevriezen, en zetten uit. Daardoor valt de grond uit elkaar en wordt het heel mooi los. Die rulle grond kun je in het voorjaar goed inzaaien. Het enige dat je hoeft te doen is de grond in de herfst spitten, en dan de hele winter grof gespit laten liggen – en maar wachten op de vorst (al is dat tegenwoordig ook nog vrij uitzonderlijk).

Overigens zaai ik in de herfst ook altijd nog winterrogge in mijn groentetuin (op zandgrond), wat als bemesting dient in het voorjaar. Dit wordt ook wel groenbemester genoemd.

boerenkool vorst
Vorst is natuurlijk ook goed voor de boerenkool!

Vorst zou voor gewone grond ervoor kunnen zorgen dat het ongedierte in de grond doodgaat. Maar bijvoorbeeld aaltjes gaan gewoon dieper in de grond zitten. Maar wie weet!

Testjes

Ik houd ervan om dingen uit te testen in mijn tuin. Dat doe ik met bemesting, en ook met mijn groentetuin. Ik spit namelijk het grootste gedeelte van mijn moestuin om, maar ik laat een klein stukje ongemoeid. Daar wil ik permacultuur proberen. Dat is net als in de natuur: je brengt alleen iets óp de grond (compost, in mijn geval), en je haalt er niets af.

Compost op de grond

Op de plek van permacultuur haal ik alleen de grond een beetje los met een krabbertje, waarna ik er compost op doe. De compost houdt het goede in de grond vast, en zorgt dat dit niet wordt uitgespoeld in de winter. In het voorjaar trek ik de grond iets los en zaai ik het gewoon in. Na het inzaaien doe ik tussen de rijen weer compost, om onkruidgroei te onderdrukken. Dit hark ik regelmatig door. Ook als ik gras gemaaid heb, ga ik het maaisel tussen de groenteplanten opbrengen. Hierdoor blijft de bodem gesloten. Als je spitten te zwaar vindt, zou dit een oplossing kunnen zijn!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*