Ook in de winter zijn er nog wat klussen die je moet doen in of voor je moestuin. Wij zetten de belangrijkste op een rijtje.
Moestuinplan maken
Voor de eerste klus hoef je niet per se naar buiten: een teeltplan voor je moestuin kun je ook binnen maken. Verdeel je moestuin in vakken. Het is afhankelijk van de oppervlakte van je groentetuin, maar kies voor minimaal zes vakken. Zo kun je ieder jaar verschillende typen gewassen opschuiven. Dat heet wisselteelt. Dan heb je maar eens per zes jaar dezelfde planten op dezelfde plek staan, wat de kans op ziektes vermindert.
Verschillende gewassen die familie van elkaar zijn, zet je in hetzelfde vak. Ook kun je er groenten of kruiden bij zetten die de gewassen versterkt. Denk aan ui bij wortels, bieten bij snijbiet, peterselie bij wortel en pastinaak, of basilicum bij tomaten. Vaak is het niet alleen een goede combinatie in de grond, maar ook op je bord. Helaas gaat dit ezelsbruggetje niet altijd op.
Zaden uitkiezen
Als je moestuinplan klaar is, kun je zaden gaan uitzoeken en bestellen. Wees daar niet te laat mee, want in de winter is alles nog op voorraad. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat je favoriete soorten uitverkocht zijn.
Bonenstokken weghalen
Dit is een klusje dat je ook meteen na de oogst van stokbonen kunt doen, maar vaak heb je het dan al druk zat. Haal de stokken weg, maak ze schoon en bewaar ze op een droge plek. Bonen wil je niet altijd op dezelfde plek hebben, dus de stokken moeten sowieso van de plek. Laat je ze lang in de grond staan, dan rotten ze sneller weg.
Tuinkas schoonmaken
Heb je een niet-verwarmde kas, dan kun je hem al vroeg in de winter van binnen en buiten reinigen met een hogedrukspuit (met lage druk). Gebruik hiervoor nooit schoonmaakmiddelen.
Heb je je kas geïsoleerd om planten te laten overwinteren, dan kun je aan het eind van de winter de isolatie er meestal wel uithalen. De grootste kans op vorst is dan geweest. Bovendien wil je je kas voorbereiden op de lente.
Automatische raamopener smeren
De automatische raamopener van je kas beweegt veel, je moet hem dus goed onderhouden. Spuit hem in met een zuurvrije olie of een vaseline-olie. Deze tasten de cilinder niet aan. Pas op dat je geen planten raakt! Het is goed om dit in de zomer nog eens te doen.
De laatste groenten oogsten
Half februari is het oogstseizoen van wintergroente wel zo’n beetje voorbij. Dan staat het voorjaar voor de deur. Tot die tijd kun je bijvoorbeeld nog boerenkool, prei, bietjes, snijbiet en pastinaak oogsten. Als er flinke vorst is geweest, is dat ook gebeurd. Maar als het een klein beetje vriest of heeft gevroren, kan het nog.
Tuinpaden schoonmaken
Straatjes en voegen in je moestuin kun je alvast schoonschrobben. Zo kunnen algen en mossen zich niet zo goed ontwikkelen in het voorjaar. Dat kan gevaarlijk zijn, want de paden worden er glad van.
Verder laat ik de moestuin in de winter zoveel mogelijk met rust. Blad laat ik liggen om uitspoeling van voedingsstoffen te voorkomen. Dat is ook de reden dat ik in de late herfst een groenbemester zaai: winterrogge.