wortelen-groentetuin

Rode bieten en (zomer)wortelen bewaren in geel zand

In het najaar komt een moment dat ik mijn groentetuin graag leeg wil halen, om hem klaar te maken voor de winter. Op dat moment staan er vaak nog wortelen en bietjes, die ik natuurlijk niet zomaar weggooi. Met deze tip kun je ze langer bewaren!

Emmer met geel zand

Ik doe de groenten in een bak of emmer, en doe daar geel zand overheen. Bij bietjes wissel ik lagen bieten en geel zand af, en sluit ik af met geel zand. Vervolgens zet ik het even in de regen, zodat het zand goed vochtig is. Zorg dat de bak of emmer een gat heeft in de bodem, zodat overtollig water weg kan lopen. Daarna kun je je bakken koud wegzetten. Dat kan buiten onder een afdak zijn, maar kan net zo goed binnen. Wel moet je er even voor zorgen dat je er een stuk gaas overheen legt, zodat er geen ongedierte bij kan.

Altijd verse wortelen en bieten

Het zand houdt het vocht vast, zodat de luchtvochtigheid precies goed is voor de groenten. Op die manier zijn je wortelen en bieten altijd vers wanneer je ze uit de bak haalt. Zet de bakken altijd vorstvrij weg; zodra het gaat vriezen, blijven ze niet lekker. Als je ruimte hebt, zou je bieten nog wel kunnen bewaren in de vriezer, maar wortelen worden droog en taai als je invriest.

wortelen-bak
Zie je dat uitje tussen de wortelen liggen? Lees hier waarom wij ze door elkaar zaaien!

Waarom kun je de groenten niet in zwarte tuingrond laten staan?

De wortelen en bieten groeien in zwarte grond. Waarom kun je ze daar dan niet laten staan? Mijn ervaring is dat dat wortelen dan steeds meer opgevreten worden door ‘aaltjes’. En dat is niet wat je wilt! Het is verstandig om ze uit te grond te halen voordat de kou invalt (zo rond eind oktober).

Zaai na het leeghalen van je groentetuin de grond in met groenbemester en laat je moestuin enkele maanden met rust.

Overigens zijn er groenten die wel goed tegen vorst kunnen, zoals pastinaak, en die kun je het beste in de grond laten zitten. Zoals de naam doet vermoeden, blijven winterwortelen ook liever langer buiten staan, mits je ze met matige vorst afdekt met stro of blad. Een winterwortel is harder dan een zomerwortel, en daardoor beter bestand tegen kou en ongedierte.

wortelen-bak-geel-zand

Je kunt meer bewaren in geel zand

Dit trucje met geel zand werkt ook voor hulst! Hulst is in de herfst mooi, maar wil je in de winter graag gebruiken voor kerststukken. Hier schreven we vorig jaar al een artikel over.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*