Wij zijn dol op wortels! Zo los uit het vuistje, of verwerkt in een maaltijd. Wortels kweken is niet moeilijk. In dit artikel laten we je zien hoe je dat doet.
Wortels kweken: zaaien
Je kunt al vroeg in het jaar wortels zaaien: vanaf maart.
Grond losmaken
Eerst wil je de grond redelijk diep losmaken. Dit doe je met een schop of spitvork. Hiermee wrik je de grond los. Dit doe je met een reden: als de grond verdicht is, is de kans groter dat je wortel vergroeit. Wortels hebben ruimte nodig om ongehinderd te groeien, dan krijg je de mooiste wortels: lang en recht.
Vervolgens werk je een beetje oude stalmest door de grond heen. Gebruik niet te veel, en waar mogelijk mooie verkruimelde mest, met een losse structuur.
Zaaien
Wortels zaai je in rijtjes in de grond. Zaai de wortels dun, dan krijg je uiteindelijk dikkere wortels.
Vliesdoek
Na het zaaien leg je vliesdoek over het zaaibed heen. Dit houdt de warmte goed vast, maar laat ook licht en regen door. Ook houdt het wortelvlieg tegen. Dit zijn beestjes die de wortels belagen, waardoor je uiteindelijk allemaal gaatjes in je wortels krijgt.
Vanaf maart is de ergste nachtvorst voorbij, maar vliesdoek helpt ook tegen de kleine beetjes nachtvorst die we dan nog kunnen hebben. Wortels zijn gelukkig sterk, en kunnen heel wat hebben.
Vliesdoek koop je bijvoorbeeld bij bol.com*.
Wortels oogsten
Wanneer je wortels kunt oogsten, is een beetje een gok. Het loof blijft groen, dus daar kun je het niet van aflezen. Je kunt voorzichtig wat grond weghalen, om te kijken hoe groot de wortels zijn.
Wanneer je wortels oogst, is ook afhankelijk van de soort die je hebt gezaaid. Snelgroeiende wortels, of juist wortels die er wat langer over doen? Vroege zomerwortels kun je vanaf eind juni, half juli oogsten. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van het voorjaar.
Je kunt heel lang doorgaan met oogsten: denk aan de winterwortels, lekker voor de stamppot. Soms kan ik in februari nog wortels oogsten van het vorige seizoen. Haal je je moestuin leeg, bewaar dan de overgebleven wortels in geel zand. Zo blijven ze nog een beetje vochtig en kun je ze lang bewaren.
Let er bij het oogsten op dat je wortels niet uitdunt. Begin aan het uiteinde van een rij met oogsten, en volg dan netjes de rij. Als je lukraak in de rij oogst, krijg je meer last van wortelvlieg.
Samen met wortels kweken
Zaai door de wortels wat kleine uitjes, dan houd je belagers op afstand. Hiervoor kun je ook afrikaantjes (Tagetes) en peterselie gebruiken. En dit alles combineren kan ook.
*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.
Bewaar dit artikel op Pinterest: