tomatenzaden

Zaden over de datum? Gooi ze niet weg!

Zaden kun je jaar na jaar gebruiken. Zelfs twee tot drie jaar na de uiterste houdbaarheidsdatum gebruik ik mijn zaden nog!

Ik bewaar mijn zaden altijd zorgvuldig dubbelgevouwen en dichtgeplakt met plakband. Op die manier blijft de kiemkracht behouden, en kun je ze nog jaren gebruiken.

Natuurlijk verschilt het per plant hoe lang ze goed blijven na de houdbaarheidsdatum. Bij sommige planten komt er na twee jaar niets op, bij andere komt pas na drie jaar slechts een gedeelte op. Ik heb bijvoorbeeld gemerkt dat tomatenzaad wel een tijdje meegaat, zeker twee à drie jaar over de datum.

zaden van tomaten

Zaai wat extra

Met oude zaden kun je het beste voor de zekerheid wat extra zaaien – meer zaadjes in een potje dan normaal – omdat er misschien wat minder opkomt. Maar wat er opkomt, is altijd mooi meegenomen.

Uiteraard merk je na een tijd wel dat de kiemkracht teruggetreden is. Daarom kun je oud zaad het beste op tijd zaaien. Is er niets bovengekomen, dan hoef je geen jaar te verliezen, maar kun je nog nieuwe kopen.

Wees zuinig op je zaden

Mijn advies is dan ook altijd om zuinig te zijn op je zaden. Zaai in het begin niet meer dan je écht nodig hebt, dan kun je er later ook nog plezier van hebben! En natuurlijk is het slim om bij aankoop te letten op de houdbaarheidsdatum: kies voor zaadjes met een datum die flink in de toekomst ligt.

Dit jaar hoef ik voor de groentetuin geen zaden te kopen! Maar meestal doe ik dat toch wel, omdat ik elk jaar wel weer nieuwe soorten wil uitproberen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*