supermarktbasilicum

Zo houd je je basilicum uit de supermarkt in leven

Als je weleens een basilicumplantje in de supermarkt koopt, weet je dat het niet heel erg sterke planten zijn. Veel mensen gooien hem zelfs weg als ze de blaadjes hebben gebruikt, maar je basilicum kan heus wel wat langer mee! Wij geven je tips om je plant zo lang mogelijk in leven te houden.

De keuze

Hoe lang je plant blijft leven, begint al in de supermarkt: welk plantje kies je uit? Kies een plant die niet slap hangt en mooie, grote bladeren heeft. Dat is best lastig: grotere blaadjes hangen eerder slap omdat ze meer water verdampen (maar grotere blaadjes duiden op een sterkere plant). Ga dus voor een goede tussenweg. Snuffel ook even aan de planten; over het algemeen geldt dat als basilicum sterk ruikt, hij het goed doet.

Haal het plastic eraf

Het eerste wat je doet als je thuis bent? Het plastic om de plant erafhalen. Plastic is immers heel slecht voor planten (en bloemen).

Niet in de koelkast

Zet je basilicumplant niet in de koelkast, maar op een warme, zonnige plek – bijvoorbeeld in de vensterbank.

basilicum jong
Jonge basilicum

Geef basilicum water

Behandel je basilicum net zoals andere planten. Dat betekent: geef hem af en toe water, maar zeker niet te veel.

Splitsen

Eventueel kun je je basilicum splitsen in twee of drie plantjes (er zitten altijd meerdere plantjes in één potje). Op die manier hebben ze iets meer ruimte om te groeien. Doe in dat geval wel wat nieuwe grond bij de plantjes.

Op deze manier kun je langer van je plantje genieten. Maar bedenk wel: het allerbeste kun je je basilicum zelf zaaien*. Dan krijg je de sterkste planten. Lees hoe je basilicum zaait in ons artikel.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

4 Comments

  1. Goede tips! Ook ik gooi het plantje meestal meteen weg of koop de laatste zelfs steeds vaker een plastic bakje basillicum ipv een plantje. Ik ga hier zeker eens mee aan de slag!

  2. Wat een goede tips allemaal. Mocht ik weer basilicum nodig hebben dan ik kijk uit naar het plantje Basilicum in de supermarkt. Dan ga ik thuis de plant ook anders behandelen in plaats van weggooien.

  3. Mijn bacilicum ging altijd snel dood. Deed het zelfs in een nieuwe pot met vers grond en voor het raam maar geen succes.
    Wat bij mij het verschil maakte was 1 keer per week kamerplant voeding toevoegen. Die basilicum kwam helemaal tot leven en groeit nu bladeren zo groot als mijn hand. 😀

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*