Zo verzorg en snoei je de blauwe bes (vaccinium corymbosum)

Zo verzorg en snoei je de blauwe bes (vaccinium corymbosum)

Blauwe bessen: wie houdt niet van deze vitaminebommetjes? Toen ik vroeger in Duitsland werkte, waren daar hele kwekerijen met blauwe bessen onder de dennenbomen. Dat is niet zo raar, als je bedenkt dat de originele naam Amerikaanse bosbes is. Ze groeien dus inderdaad graag in het bos. Overigens heb je ook de ‘gewone’ bosbes, maar die heeft veel kleinere besjes.

De bosbes (vaccinium corymbosum) is familie van de heide (wat je immers ook vaak in bossen ziet). De struik kan wel 2 tot 2,5 meter hoog worden. Hij houdt van zure grond. Daar kun je zelf voor zorgen door veel tuinturf toe te voegen aan de grond.

Als je bosbessen gaat planten, is het verstandig om de grond voor te bereiden. Bijvoorbeeld dus met veel tuinturf, compost zonder kalk, dennennaalden uit het bos of veel losse humus. Dit zorgt ervoor dat het vocht vastgehouden wordt, en dat is heel belangrijk. Bosbessen wortelen oppervlakkig, dus de grond mag niet te droog worden.

bosbes netten

Schaduw

De plek waar je de bosbessen zet, is ook van belang. De naam ‘bosbes’ zegt al dat de plant niet graag hele dagen in de volle zon staat. Je moet zeker ook voor schaduw zorgen, halfschaduw is het beste. De bessen worden gedeeltelijk door de zon blauw, maar ook gedeeltelijk door de warmte. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je bessen niet verkleuren als ze ook deels in de schaduw staan.

Vogelnet

Vogels zijn dol op bosbessen. Als je bessen voor jezelf wil overhouden, moet je de planten dus afdekken met een fijnmazig net. Dat doe je door rondom de planten tot ongeveer twee meter hoogte gaas te spannen, aan de hand van palen die je om de planten plaatst. Daarop maak je een rasterwerk van latten, waar je een stevig fijn nylonnet op legt, waar vogels niet doorheen kunnen. En vergis je niet, vogels weten elk gat te vinden! Maak het net dus goed dicht. Een vogelvriendelijke tip: plant ook een paar struiken buiten de omheining, zodat de vogels ook wat te snoepen hebben. Bijkomend voordeel is dat ze daardoor ook minder op het net zullen zitten.

Verzorging in de zomer

In de zomer is het vooral van belang dat de struiken voldoende water krijgen. Vooral rondom de stam moet het vochtig blijven. Je kunt rustig een sproeier een paar uur op de bosbessen zetten, of een slag vijf minuten laten lopen bij de struik. Houd er rekening mee dat je tegen de ochtend aan sproeit, dan kan het blad de rest van de dag mooi aandrogen.

Bosbessen bemesten

In de zomer hoef je de bosbessen niet te bemesten. Dit doe je juist in de herfst, zodat de voedingsstoffen werken in het voorjaar. Dan hebben de struiken het immers nodig. Gebruik zuurhoudende meststoffen, bijvoorbeeld meststoffen voor rododendrons of hydrangea’s (de officiële naam van hortensia’s). Gebruik zeker geen kalk, en ook geen kunstmest. Kunstmest hoopt zich op, en dat wil je liever niet bij een product dat je rauw eet. In de lente bemest je de struiken nog een keer licht met een minerale meststof.

Bosbessen snoeien

Net zoals bij appelbomen, wil je dat de bosbessen een open groeiwijze hebben. Het licht moet helemaal naar de kern van de struik kunnen komen, en de bessen moeten van alle kanten licht krijgen. Dat betekent dat de struik niet dicht mag groeien. Je snoeit de bosbes ‘komvormig’, van binnen is de struik open en de takken groeien naar buiten.

bosbes tak

Eens in de zoveel jaar snoei je een dikke tak die geen vruchten meer draagt of die er slecht uitziet met veel dood hout. Daarnaast dun je jaarlijks de dunne takjes uit, die uit de grond komen. Haal je een dikke tak weg, dan komen er veel jonge takken voor terug. Als je daarvan één laat groeien, vervangt die op den duur een oude tak. Op die manier verjong je de struik.

Van de lengte van de bosbes hoef je niets te snoeien. De struik mag gewoon hoog groeien. Door het verjongen wordt de plant vanzelf kleiner, op een natuurlijke wijze. Snoeien doe je trouwens in de herfst of de winter, in een vorstvrije periode.

Volgend jaar een betere oogst?

De combinatie van veel vocht, goed veel mest en goed snoeien, zorgt ervoor dat je volgend jaar meer en dikkere bessen zult krijgen.

Heb je nog vragen over de bosbes? Stel ze in de reacties hieronder!

6 Comments

 1. fam molendijk

  Hallo, mijn blauwe bessen heb ik een paar jaar inmiddels. Nu groeien er echter enkele takken waaraan ‘zachte bolletjes’ groeien. Lijkt op wilgenkatjes. Ik heb dit niet eerder in mijn struiken gezien en vraag me af of dit normaal is.

  • Hoi, dit klinkt komt ons niet bekend voor. Het is zeker niet normaal. Albert Jan zou ze er voor de zekerheid afknippen, mocht hij het tegenkomen. Hopelijk heb je iets aan dit antwoord. Succes!

 2. Kun je de bosbes ook vermeerderen door stekken?

 3. Wieneke van Mook

  koffie drab is dat goede mest voor een bes

  • Hoi Wieneke, wij doen koffiedrab altijd in het compostvat. We hebben geen ervaring in wat dat met een blauwe bes doet. Groeten, Albert Jan en Linda

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*