Zo verzorg je je AH Moestuintjes (+ dit heb je nog meer nodig)

Je kunt bij Albert Heijn weer sparen voor moestuintjes. Wij vinden het superleuk dat steeds meer mensen op deze manier in aanraking komen met tuinieren en het verbouwen van eigen groente (en bloemen). Toch zijn we bang dat veel mensen teleurgesteld zullen worden, omdat het met de bakjes van Albert Heijn niet makkelijk is om goede plantjes te kweken. Daarom geven we vandaag onze tips.

Het lijkt zo mooi: in één bakje krijg je alles wat je nodig hebt om een plantje te laten groeien. Maar in een klein potje kun je geen groente kweken. Onthoud goed dat deze kleine potjes alleen bedoeld zijn om de groente voor te zaaien. En ja: dat is nog het minste werk.

Daarom heb je, naast je AH Moestuintjes, ook nog andere dingen nodig:

  • Groter potje voor binnen
  • Potgrond
  • Ruimte in je tuin of een grotere plantenbak voor buiten

Verpot je plantjes écht op tijd

Houd er rekening mee dat je de plantjes na korte tijd moet verspenen. In de handleiding bij het moestuinpotje staat dat je dat moet doen als ze 4 centimeter hoog zijn. Zorg dus dat je die grotere plantenbakken en potgrond al tijdig in huis hebt. En dóe het ook echt, want je plantjes kunnen niet lang wachten. Zo’n klein potje met tuinaarde raakt namelijk snel uitgeput. Verpot je de plant niet op tijd, dan zal hij snel wegkwijnen. Geen tijd of geen zin: geen excuus.

De potjes van de moestuintjes zijn onwijs klein. En kleine potjes drogen snel uit. In de handleiding staat inderdaad dat je twee keer per dag moet controleren of de grond niet te nat is. Vergeet dit niet, of denk niet dat dit niet met zo’n vaart zal lopen. Want dat doet het wel.

AH Moestuintje groot kaasjeskruid

Hoeveel water moet je geven?

Dat water geven komt heel precies. Je moet niet te veel water geven, want dan kunnen de zaden wegrotten. De grond mag niet nat aanvoelen. Maar de grond mag ook niet te droog zijn. Als de grond een beetje los komt van het potje, ben je al iets aan de late kant. Dit kun je nog wel oplossen door in het midden van het potje een klein beetje water te gieten. Maar dit moet je dus echt heel goed in de gaten houden.

Het potje is gemaakt van kartonachtig materiaal. Volgens AH zullen de wortels vanzelf onderuit het potje groeien. Toch raden we je aan om met een mesje een klein kruisje onderin het potje te maken. Op die manier kan overtollig water eruit, en kun je gemakkelijk zien of je plantje al mooie worteltjes heeft gekregen.

Het potje moet goed doorworteld zijn

Komen er worteltjes onderuit het AH Moestuintje, dan moet je je plantje verpotten. Het potje moet goed doorworteld zijn, zodat het plantje tegen een stoot(je) kan. Verplant je hem zonder dat hij veel worteltjes heeft, dan heeft hij te veel te lijden.

kiemplantje tomaat
Een kiemplantje van een tomaat (niet van een AH Moestuintje).

Tips bij het verpotten van je AH Moestuintje

Let bij het verplanten op de volgende dingen:

1. In z’n geheel uit de pot

Het is belangrijk dat je het plantje in z’n geheel uit de pot haalt. Als het potje goed doorworteld is, mag dat geen probleem zijn.

2. Plastic containerpotje

Kies voor een grotere pot met onderin één of meerdere gaten. Ga liever voor een plastic containerpotje dan voor een terracottapot. Ook al ziet die terracottapot er wel mooier uit, overtollig vocht kan makkelijker weg uit een plastic potje.

3. Houd een gietrand over

Doe eerst een beetje potgrond in je nieuwe pot, zet vervolgens het kluitje met de plantjes erin. Zorg ervoor dat de bovenkant een halve centimeter onder de rand is. Iets dieper mag eventueel ook. Je vult de zijkanten aan met grond, en ook bovenop kun je wat potgrond toevoegen. Let erop dat je een gietrand overhoudt: als je water in de pot giet, moet het niet meteen overlopen.

4. Na IJsheiligen: de plantjes in de tuin

Heb je ruimte in je tuin? Vanaf eind april/half mei (IJsheiligen) kun je de plantjes buiten zetten. Kool en sla kun je nu al buiten zetten (rucola ook trouwens, dat is een soort kool). Heb je geen ruimte in de volle grond, zet je planten dan buiten in een flinke bloembak.

5. Blijf voldoende water geven

Doordat je nieuwe grond hebt gegeven, heeft het plantje ook nieuwe voeding. Bemesting is dus in eerste instantie niet nodig. Wel is het heel belangrijk dat je regelmatig water blijft geven.

Ben je benieuwd naar de verzorging van de specifieke gewassen in de AH Moestuintjes? De verzorging van tomaatjes, van zaaien tot oogsten vind je hier verzameld. Ook over wortelen en goudsbloemen hebben we artikelen geschreven.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*