workshop kerststuk resultaat

8 alternatieven voor een kerstboom

Wil je wel de kerstsfeer in huis halen, maar heb je geen ruimte voor een kerstboom? Of heb je eens zin in wat anders? Dit zijn 8 mooie alternatieven.

1. Kerststuk

Een kerststuk kan natuurlijk niet ontbreken in dit artikel! We schreven al verschillende artikelen over het maken van kerststukken, en we hebben er zelfs een online workshop over gemaakt. Bij kerststukken kun je het zo gek en bont maken als je zelf wil. Wij houden vooral van natuurlijke materialen, maar je kunt ook ornamenten toevoegen. In het stuk hieronder (in opdracht) zie je kerstballen verwerkt.

kerststuk kerstballen

2. Ceder

Het is wel een boom, maar lijkt niet echt op een kerstboom. De ceder is een ranke, onregelmatig groeiende naaldboom. Een traditionele kerstboom heeft een ‘conische’ vorm: van boven smal en van onder groot. Een ceder heeft niet die vorm.

Omdat er veel ruimte tussen de takken is, komen je kerstdecoraties heel goed tot hun recht.

De ceder atlantica glauca werd vroeger veel als solitair in een gazon geplant. Soms zie je daar nog een heel dikke van staan, dat is een overblijfsel van de zeventiger jaren.

Deze ceder van Sanne is een mooi voorbeeld.

3. Hangend kerststuk

Dit ‘kerstboeket’ of hangend kerststuk is vooral geschikt voor buiten, omdat je de takken niet in oase steekt. Daardoor drogen ze sneller uit. Maar het kost weinig tijd om te maken en het ziet er onwijs kerstig uit. Wil je last-minute nog wat in huis halen, dan is dit dus wel een goede optie.

hangend kerststuk houthok

4. Guirlande van dennenappels

Neem een guirlande van dennenappels, voeg wat groen toe en sierappeltjes (of kerstballen) en je hebt supermooie decoratie. Ook een optie: lampjes toevoegen.

slinger guirlande dennenappels

5. Mini-kerstboom

De Picea Glauca Conica is een soort conifeer die eruitziet als een kerstboompje. Het heel dichte boompje staat leuk op een bijzettafeltje en kun je versieren met wat kleine ornamenten.

6. Tak van een loofboom

Net zoals bij Pasen, kun je een sierlijke tak nemen en die mooi versieren. Zet hem in een vaas, of hang hem op. Als je dat laatste doet, kun je er makkelijker groen en dennenappels aan vastmaken.

hangende kerstkrans

7. Krans

Ook kerstkransen kun je het beste buiten ophangen, omdat ze binnen snel uitdrogen. Wil je hem wel binnen ophangen? Doe dat dan niet te lang voor kerst, en besproei hem regelmatig met een plantenspuit.

Ook zou je een liggende kerstkrans voor op tafel kunnen kiezen. Maak deze dan in een voorgevormde krans van steekschuim, met een kunststof onderkant. Omdat je de oase vol laat zuigen met water, blijft het groen langer mooi.

liggende kerstkrans

 

9. Guirlande van kerstgroen

Een guirlande past op veel plekken: op een schouw, boven een deur of aan de muur. Besproei het kerstgroen wel regelmatig en hang de guirlande vlak voor kerst op. Je kunt een guirlande maken op een dik touw, dan wordt hij flexibel. Wil je een rechte vorm hebben, maak het groen dan rondom een rechte stok (met behulp van wikkeldraad).

Heb je alleen een balkon, maak dan een guirlande vast aan de reling van je balkon. Als je hem nog extra versiert met vetbollen en pinda’s, beleven jij én de vogels er de hele winter plezier van.

rechte guirlande op stok

Wat is jouw favoriete alternatief voor een kerstboom?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*