Op onze site hebben we al onwijs veel verteld over het maken van kerststukjes. Hoewel alle stukken die we laten zien heel anders zijn, zijn ze duidelijk familie. Voor het maken van kerststukken zijn namelijk veel algemene tips, die we in dit artikel bundelen.
We zijn heel benieuwd of je met ons mee hebt gedaan en ook zulke stukken hebt gemaakt. Laat ons vooral een foto zien via Facebook of Instagram!
Benieuwd naar de eerdere artikelen die we over kerststukken schreven? Dit zijn ze:
- Wat heb je nodig voor een kerststuk van natuurlijke materialen?
- Een klein kerststuk maken
- Een groot kerststuk maken deel 1, deel 2 en deel 3
- Een creatief kerststuk maken
1. Snijd de hoeken van de oase weg
Oase of steekschuim kun je in veel vormen kopen, maar het meest gangbaar (en het goedkoopst) zijn toch de rechthoekige blokken. Zorg ervoor dat je de hoeken afsnijdt, zodat het een soort facetten van een diamant worden. Op die manier kun je de oase veel makkelijker wegwerken, en krijgt het stuk een natuurlijkere vorm.
2. Kijk uit met kaarsen
Omdat wij van natuurlijke kerststukken houden, gebruiken we eigenlijk nooit kaarsen in onze stukken. Bovendien vinden we het simpelweg niet nodig. Houd jij daar wel van; kijk dan heel goed uit. Dunne smalle kaarsjes zijn geen aanrader, kies liever voor waxinelichthouders die ervoor zorgen dat er geen groen in de buurt van de vlam komt (of andersom).
3. Bepaal een vorm
We hebben er in onze afgelopen artikelen al goed op gehamerd; bepaal in het begin de vorm van je stuk! Dit doe je door aan beide zijden horizontaal een tak groen in te steken en verticaal ook. Dit worden je breedste en hoogste punten van het stuk. En je ziet meteen: dan krijg je een driehoekige vorm. Als je deze vorm in de gaten houdt, zal je stuk niet snel uit zijn fatsoen raken. Uiteraard kun je, terwijl je bezig bent met je kerststuk, dit nog wel enigszins aanpassen.
4. Werk de rand van het bakje weg
Oogt jouw kerststuk nog een beetje kaal, maar zie je toch geen oase meer? Misschien heb je de rand van het bakje niet goed weggewerkt. Dit doen wij eigenlijk altijd; het gaat immers om het stuk en niet om het bakje.
5. Gebruik onconventionele materialen
Maak je stuk verrassend door materialen te gebruiken waar je niet zo snel aan zou denken. Katjes, bremtakjes, walnoten, lavendel – je kunt heel veel materiaal goed gebruiken in een kerststuk, mits het een fijne structuur heeft. Draai eens de takken van een spar om voor grijstinten, loop je tuin door en probeer eens wat uit. Wij gebruikten in ons grote kerststuk behalve sierappeltjes, ook een grote appel en een berkenzwam.
6. Gebruik veel verschillend groen
Om een mooi gedetailleerd en verfijnd resultaat te krijgen, adviseren wij altijd om veel verschillende soorten groen te gebruiken. Houd het niet bij dennen- of sparrentakken, maar kies voor verschillende structuren en tinten. Dit biedt afwisseling en zorgt ervoor dat je naar een stuk kunt blijven kijken. Gebruik voor een stuk van gemiddelde grootte minimaal vijf soorten groen. Denk aan: spar, hulst (ook voor de rode bessen), struikklimop (bladeren en bloemen), mahoniablad, olijfblad, taxus, fijne rododendron en mos.
7. Blijf je kerststukje draaien
Richt je niet te veel op een gedeelte van het stuk, maar probeer aan alle kanten te werken. Draai het bakje regelmatig om, zodat je aan de andere kant werkt. Hierdoor houd je beter overzicht en blijft het stuk beter in balans.
8. Verleng de houdbaarheid
Maak je een stuk een flinke tijd voor kerst? Zorg dan dat het koud staat (als het niet vriest, zelfs buiten). Zet het stuk in ieder geval nooit bij een hittebron. Doe af en toe een scheut water in het bakje en besproei het stukje eens per twee of drie dagen van boven met een plantenspuit.
9. Gebruik takjes als ondersteuning voor blad
Wij werken de randen van onze bakjes graag weg met groen. Ook gebruiken we hiervoor klimopblad. Soms werkt het blad echter niet mee en hangt het te veel naar beneden. Niet gefrustreerd raken! Je kunt dit makkelijk oplossen door er een (kaal) takje onder te steken als versteviging. Ook kun je ervoor kiezen om een takje van de spar eronder te steken voor een speels effect.
>>> Nog meer inspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<
Fijne tips en handige foto’s
Dank je wel!
Ik heb al zoooo lang geen kerststukjes gemaakt, terwijl ik het wel altijd erg leuk vond! Fijne tips zijn dit 🙂
Wie weet dit jaar? Veel succes en bedankt voor je leuke berichtje! 🙂
[…] jaar hebben we heel veel kerststukken gemaakt, en dit jaar is het dus tijd voor een kerstkrans! Doe je mee? […]