Bloemen drogen: zo doe je dat

Droogbloemen zijn weer erg populair. Wij snappen dat wel: je kunt langer genieten van je mooie bloemen. Hoewel wij heel graag verse bloemen uit eigen tuin op de vaas hebben staan, heb ik her en der ook wel wat droogbloemen in huis. En je kunt bloemen heel gemakkelijk zelf drogen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat doet.

Welke bloemen kun je drogen?

Bloemen met harde stelen zijn makkelijk te drogen. Denk aan:

  • rozen
  • lavendel
  • craspedia
  • korenbloemen
  • gipskruid
  • duifkruid

Het mooiste is het als de bloemen na het drogen een mooie kleur behouden. Ook sommige bloemharten en zaaddozen blijven mooi, bijvoorbeeld van echinacea, lampionplant, juffertje-in-‘t-groen en papaver.

Verder kun je natuurlijk ook zelf experimenteren!

Als je bloemen gaat snijden om te drogen: zoek een mooie zonnige dag uit. Het beste resultaat krijg je als de bloem nog net niet helemaal open is. Bij strobloemen is de bloem in knop ook al heel mooi, de nog niet helemaal open bloem heeft de vorm van een tol. Als je zaaddozen gebruikt: snijd ze als de zaaddoos nog niet helemaal open is gesprongen.

Om schimmel te voorkomen is het slim om overtollig blad weg te halen.

bundeltjes droogbloemen lavendel

Zo droog je bloemen

Maak kleine bundeltjes van de bloemen die je wil drogen. Je kunt ze samenbinden met elastiek. De stelen krimpen en elastiek blijft strak om de stelen zitten. Zo vallen er straks geen bloemen uit je bundeltjes. Vervolgens hang je ze op de kop. Dit doe je het beste op een warme, droge en geventileerde plek. Het liefst is het er ook donker, dan blijft de kleur van de bloem het mooist.

Je kunt ze bijvoorbeeld aan een dakbalk van een schuurtje hangen of op zolder. Hoe sneller de bloemen drogen, hoe mooier ze blijven. Voor de oplettende lezer: de foto’s in dit artikel geven niet het goede voorbeeld!

droogbloemen op gieter

Ondersteboven

Je hangt de bloemen ondersteboven, zodat de kopjes niet gaan hangen – ze drogen dan rechtop. Op de foto hieronder zie je twee rozen: eentje die op de kop is gedroogd, en eentje rechtop. Zie je het verschil?

Als de bloemen een beetje knisperig zijn, zijn ze gedroogd. Je kunt ook een steeltje ombuigen: als hij knapt, is hij droog. Dit duurt vijf tot zes weken.

Vervolgens kun je je droogbloemen op een lege vaas zetten. Ik kreeg van een vriendin dit balkje met gaatjes erin van Bloomon*. Dat is natuurlijk ook makkelijk zelf te maken.

droogbloemen balkje

Bloemen persen

Je kunt ook bloemen drogen door ze te persen. Je hebt daar speciale persen voor (bijvoorbeeld deze*), maar je kunt ze ook tussen keukenpapier leggen en dan tussen een paar zware boeken. De bloemen worden dan plat. Je zet ze dan niet in de vaas, maar je kunt ze dan bijvoorbeeld in een fotolijstje doen. Dit kun je ook met mooie bladeren doen.

*Dit is een affiliate-linkje. Dat betekent dat wij een klein bedrag krijgen, als je via deze link een product koopt. Voor jou blijft de prijs (uiteraard) gelijk.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*