boomboeket

Boomboeket: meerdere stammen die één boom vormen

Een boomboeket is een mooi woord voor meerdere bomen bij elkaar in één plantgat. Meestal een stuk of 3-5. Op den duur vergroeien ze tot één boom.

Meerstammige boom

Als je meerdere bomen bij elkaar plant, in één plantgat of heel dicht bij elkaar, dan zullen ze met elkaar vergroeien. Samen vormen ze dan een meerstammige boom. Je hebt dus sneller een dikke boom als je meerdere bomen bij elkaar zet. Dan moeten ze wel goed naar elkaar toe groeien natuurlijk. Waar je met een normale boom na 80 jaar een flinke stam hebt, is zo’n boom op deze manier wel twee tot drie  keer zo dik. Dan heb je al met 50 jaar een dikke boom.

Ook in de natuur

Ik vind zulke boomboeketten er heel mooi uitzien. En hoewel het kunstmatig lijkt, kom je dit ook weleens tegen in de natuur (op de foto zie je drie berken). Het ziet er heel natuurlijk uit. Vroeger werden vaak boomboeketten geplant op landgoederen of bij voorname huizen. Dan gaf de dikke boom met de enorme kroon zo’n plek nog meer aanzien.

boomboeket natuur

Een voorwaarde voor een boomboeket is dat de bomen gelijkmatig opgroeien. De kans dat één boom gaat overheersen is aanwezig. Dan duwt hij de andere bomen in de verdrukking, en zul je geen boomboeket krijgen. Dan blijven de bomen aparte bomen. In sommige gevallen zal één van de bomen het loodje leggen, als de ander meer levenskracht heeft. Daar kun je zelf een handje bij helpen, zolang de boom zich in het jeugdstadium bevindt.

Zo laat je bomen een boomboeket vormen

Allereerst moet de uitgangssituatie al uit bomen bestaan die even dik en even groot zijn. De stam moet even dik zijn. Daarnaast moet je vanaf het begin af aan al snoeien. Dat wil zeggen: als een boom ‘naar binnen’ groeit, en de andere bomen benadeelt, moet je deze takken eraf halen. Deze takken halen dan het licht voor de andere bomen weg.

Er is er altijd wel eentje die over de anderen heen wil groeien. Die hardste groeier wil je dus een beetje beteugelen, zodat alle bomen gelijkmatig opgroeien. Voor de normale snoei behandel je de bomen als één boom. Groeit er een tak op een rare manier uit de kroon, dan kun je die gewoon weghalen. De stamdikte kun je op den duur niet meer bijsturen. Dat is de natuur en juist de sierwaarde van een boomboeket.

boomboeket stammen

Mooie stamtekeing

Ik vind boomboeketten erg mooi. Je krijgt op deze manier een mooie volle stevige stam én kroon, vanuit meerdere groeikernen. En daarnaast heeft het een voordeel bij bomen met een mooie stamtekening, zoals acer griseum. Omdat de stam dikker is, is er meer oppervlakte en zul je dus beter van de stamtekening kunnen genieten. Hierbij is het wel van belang om de onderste twee meter van de bomen takvrij te houden. Als je de takken in een jong stadium wegsnoeit, zullen er geen onderbrekingen in de tekening zichtbaar zijn

Helaas past deze groeivorm niet in elke tuin: je hebt er flink veel ruimte voor nodig: een grote tuin, een park of een bos.

4 Comments

    • Hoi Ruud, supermooi dat je dit gaat doen! Wij hebben dit nog nooit geprobeerd, maar hebben wel een paar tips voor je. Belangrijk is dat de bomen allemaal een gelijke uitgangspositie hebben. Dus allemaal even groot, en evenveel vertakt. Op die manier groeit niet één boom in een korte tijd boven de ander uit.

      Je kunt ervoor kiezen om de 12 boompjes in één plantgat te zetten. Die zullen vrij snel met elkaar vergroeien. Als wij zouden mogen kiezen, namen we iets meer afstand. Dan namen we een plantgat van 1 meter doorsne, en verdelen we de boompjes daarbinnen. Zo hebben de bomen de eerste jaren gelijke kansen. De afstand tussen de bomen kan ook iets groter zijn, dat is afhankelijk van de afmetingen van de bomen.

      Zorg dat je de grond verbetert, met goede tuin- of potgrond. Ook is het belangrijk de bomen (boom) de eerste 20 jaar begeleidend te snoeien, zodat ze zo gelijk mogelijk opgroeien.

      Veel succes!
      Groeten, Albert Jan en Linda

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*