Wie zegt dat je alleen een kerststuk kunt maken in standaardbakjes? Kijk eens om je heen, laat je creativiteit de vrije loop en loop eens je tuin of het bos in.
We lieten je eerder al zien hoe je een klein kerststuk maakt, hoe je een groot kerststuk maakt, en nu willen we je graag inspireren door te laten zien dat je helemaal geen bakjes nodig hebt voor een kerststuk. Laat je inspireren!
Tijdens een wandeling in het bos kwamen we dit tegen; een deel van een afgestorven douglasstam. De binnenkant van de stam is weggerot, de buitenkant is harder en daardoor overgebleven. Ik dacht meteen: daar kan ik wel wat mee! Het heeft de vorm van een hoorn, en daarom heeft het kerststuk bij ons de naam ‘hoorn des overvloeds’ gekregen. We hebben kegels van de douglasspar gebruikt, juist omdat het er zo goed bij past. (We willen wel graag benadrukken dat je niet zomaar alles uit de natuur kunt pakken. Maak geen dingen kapot!)
Volg de natuur met je kerststuk
De ‘hoorn’ heeft twee openingen, waardoor het eigenlijk twee kerststukken in één zijn. Het belangrijkste bij zulke bijzonder kerststukken is dat je de lijnen van het materiaal volgt. Het groen dat uitsteekt, laten we uitsteken in het verlengde van de natuurlijke lijnen. Dit is zo’n mooi stuk hout, daar moet je zelf geen lijnen mee willen bepalen. Gebruik wat de natuur je aanreikt!
Aan de zijkanten zitten hier en daar wat gaten. Daar hebben we wat groen in gestoken, maar overdrijf dit niet! We houden dit expres in de buurt van de stukken, zodat het grootste gedeelte van het hout zichtbaar blijft. Aan de ene kant van het hout laten we het kerststuk er als het ware uit groeien, aan de andere kant maken we er echt een stuk op.
Oase in verschillende formaten
Om te beginnen hebben we verschillende blokken oase van verschillende formaten erin gedaan. Dit hebben we vastgemaakt door een stokje door de oase te steken, zodat het niet gaan verschuiven ten opzichte van elkaar. We hebben de oase niet vastgezet aan het hout, want het klemde vanzelf.
Werk alle oase weg
Normaal gesproken werk ik altijd de randen van de bakken en potten weg, maar bij dit hout heb ik dat maar voor een klein gedeelte gedaan. Omdat dit natuurlijk materiaal is, mag je best zien hoe het in elkaar zit. Zorg er alleen wel voor dat alle oase is weggewerkt.
Ook met dit stuk zetten we eerst de basis met groen (blad). Overigens gebruiken we hier korter groen dan bij het grote kerststuk. Wel gebruik ik een lange kale larikstak om de lijnen te verlengen en versterken.
Maak van je kerststuk één geheel
Ik laat de twee stukken als het ware naar elkaar toe groeien, zodat de twee gedeelten meer één geheel worden. Om dat te versterken heb ik mos op de stam gelegd; zo groeit dat ook in de natuur en ik vind het mooi om de natuur te volgen.
De onderkant van het stuk lijkt net een boeket. Het volgt dan wel de natuurlijke lijnen, als vooraanzicht is het rond. Bovenin, het gedeelte dat naar boven wijst, is wat slanker.
Omdat het stuk hout niet heel stabiel stond, heb ik onderin bij de basis een paar takjes in het hout gestoken. Daar zaten al gaatjes in de stam. Daardoor staat het stuk steviger, en lijkt het ook nog eens alsof hij op het groen ligt.
Dit stuk kun je niet zomaar op tafel leggen, want de onderkant is voor een groot deel open. Dan is de kans groot dat je vochtplekken krijgt. Wij gebruiken een glazen schaal, zodat niets de aandacht van het stuk afleidt.
>>> Nog meer inspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<