Heb je niet zoveel ruimte, wil je een klein cadeautje geven of heb je nog wat groen over waarvan het zonde is om het weg te gooien? Maak dan een klein kerststukje. We leggen uit hoe je dat doet.
Lees eerst even dit artikel waarin we uitleggen wat je nodig hebt voor een kerststuk. Bij dit stukje hebben we ook nog rozen toegevoegd die nog half in de knop zaten. Dit zijn zo’n beetje de laatste rode rozen uit de tuin, en geven het stukje extra kleur. Zoek voor een klein stuk wel fijne materialen – geen grote dennenappels, grote bladeren of takken van een kerstboom. Doe je dat wel, dan ziet je stuk er snel lomp uit.
Niets moet uitsteken
Normaal kies je met een kerststuk heel duidelijk een vorm en lijnen (zullen we in een later artikel nog bespreken), maar dit wordt zo’n klein stukje, dat dat minder van toepassing is. Wel is het belangrijk om de takken niet lukraak in de oase te steken. Het moet wel op hetzelfde ‘niveau’ zijn, er moeten niet opeens hele lange stukken uitsteken.
Oase passend maken
We beginnen met de oase (die je al nat hebt gemaakt in een bak water) passend maken voor het potje – laat het er een stukje bovenuit steken, zodat je ook takjes horizontaal erin kunt steken. Ik heb drie taxustakken in de oase gestoken om te bepalen hoe breed en hoog het stuk maximaal wordt. Dit moet in balans zijn met de grootte van het bakje dat je gebruikt.
Klimop en spar toevoegen aan je kerststukje
Steek daarna rondom in de oase het (kleine) blad van de klimop. Zorg ervoor dat je niet een rondje om de pot maakt, maar laat het willekeurig lijken. Steek er af en toe sparrengroen bij in ter afwisseling, anders wordt het stijf. Zorg dat de klimop mooi vlak (horizontaal) zit. Hangt het blad te veel naar beneden, dan kun je er een takje onder steken als versteviging. Boven de klimop steek ik taxus. Ik zorg ervoor dat de punten van de klimop er wel onderuit steken; de klimop moet zichtbaar blijven.
Lange takken van de hulst knip ik korter, maar ik wil dat de bessen aan het uiteinde zitten. Houd met de lengte rekening met de vorm van je stuk; je hebt in het begin de maximale lengte van de takken bepaald – daar wil je niet voorbij gaan met de hulst. Datzelfde geldt ook voor de rozen: die moeten ín het groen zitten, niet erop.
Omdat in dit kleine, geraffineerde stuk geen grote dennenappel past, ga ik voor larikskegels. Deze zijn mooi fijn en klein.
Sierappels: zorg voor balans
Ik zet kleine sierappeltjes (malus red sentinel) in het kerststukje. Mijn advies is er één of twee te gebruiken (eventueel drie, zoals hier), maar ze niet te dicht bij elkaar te zetten. Zorg voor balans. Heb je niet de beschikking over sierappeltjes, dan zijn rozenbottels ook een aanrader.
Vervolgens zet ik klimopbloemen in het stuk. Ook bij deze zoek ik naar balans.
Nu vul ik de kale plekken van oase op met verschillend groen. Zet niet te veel van hetzelfde bij elkaar, maar probeer af te wisselen.
En dan is je stuk af!
>>> Nog meer inspiratie? Meld je aan voor onze online workshop kerststukken maken! <<<
Erg leuk , en leerzaam.