Pasen leent zich er extra goed voor om een mooi bloemstuk te maken. De natuur is weer tot leven gekomen en je vindt overal de prachtigste voorjaarsbloemen. Daar maak je heel gemakkelijk een mooi paasstuk mee. Ga je gezellig paasbrunchen bij familie? Maak dan een mooi paasstuk om ze te bedanken. Met onze tips lukt dat zeker.
Dit heb je nodig:
- Oase
- Bakje voor de oase
- Mos
- Voorjaarsbloemen: mahonia, narcis, ranonkel, roos, gerbera
- Takken: beukentak, tak van de bosbes
- Groen: buxus, appelblad, klimop
- Stukje hout
Eventueel:
- Donsveertjes
- Eierdoppen (schoonmaken met sopje)
- Lijmpistool
- Houten schijf
Stap 1. Voorbereiding
Maak de oase (het steekschuim) vochtig en snijd het op maat voor het bakje dat je gaat gebruiken. Hier lees je hoe je dat kunt doen. Gebruik je een schijf, lijm dan het bakje op de houten schijf. Bij dit stuk gebruikten we een grote beukentak. Die kun je niet in de oase steken, dus die hebben we vanaf de onderkant op de schijf geschroefd.
Als je de tak naast het bakje vastschroeft, kan de tak mooi als steun dienen voor bloemen die van nature slappe stengels hebben (zoals gerbera of ranonkel).
Vervolgens werk je het bakje weg met mos. Je wil immers liever geen plastic zien.
Stap 2. De basis voor het paasstuk
Het is belangrijk om eerst te bepalen welke vorm je stuk moet krijgen. Zet je hem midden op tafel, en moet hij van elke kant mooi zijn? Of zet je hem op een schouw, en heb je een duidelijke voor- en achterkant?
Moet je stuk rondom mooi zijn: zorg dan dat je regelmatig je stuk draait, zodat je de balans houdt. Heb je een duidelijke voorkant, focus je dan ook op dat punt.
Bepaal de hoogte en breedte van je stuk. Dit doe je door een tak of een bloem op de maximale hoogte en breedte in je stuk te steken. Het is mooi om dit in balans te houden met de grootte van je houten schijf of je bakje, maar doe het vooral naar eigen smaak. Juist een bijzondere vorm kan heel mooi en origineel zijn.
Stap 3. Het groen
Het groen vormt het uitgangspunt voor je stuk. Op die manier vallen de bloemen mooi op, maar zal het niet snel te veel worden. Omdat je je basis al bepaald hebt, kun je nu de rest van je groen evenredig verdelen over je stuk. Houd wel een paar takjes over, zodat je die aan het eind eventueel nog kunt gebruiken.
Gebruik je een houten schijf? Dan wil je daar ook nog een gedeelte van blijven zien. Let er in dat geval op dat je niet te ver buiten de schijf schikt
Stap 4. Bloemen
Omdat je al een mooi basisstuk met groen hebt gemaakt, kun je goed zien waar de bloemen passen. Voordat je een bloem in de oase steekt, bepaal je de lengte. Vervolgens snijd je de bloem schuin aan, en steek je hem in het stuk.
Let er bij bloemen met kwetsbare stelen op dat je al een gaatje in de oase maakt voordat je de bloem erin steekt. Op die manier beschadig je de steel niet. Vooral bij gerbera’s is dit belangrijk. Je koopt ze niet voor niets met ijzerdraad om de stengels: deze zijn erg slap.
Stap 5. Afwerking
Zelf vind ik het grappig om bij een paasstuk donsveertjes en eierdoppen te gebruiken. De donsveertjes heb ik in het kippenhok gevonden, de eierdoppen zijn van onze eigen kippen. Wel even afgewassen, natuurlijk.
Ik heb de veertjes en eierdoppen met lijm vastgemaakt aan takjes. Let er bij het gebruik van een lijmpistool op dat je geen lijmdraadjes op je stuk achterlaat. Dat zou zonde zijn!
Kleurencombinaties voor een paasstuk
Geel is natuurlijk een kleur die echt bij Pasen en het voorjaar past, vandaar dat we voor dit stuk gekozen hebben voor onder andere gele bloemen. Ik zou je adviseren om niet meer dan drie kleuren bloemen te kiezen. Dan wordt het niet te bont.
Mooie kleurencombinaties voor een lentestuk:
- Geel en wit
- Geel, wit en roze
- Rood en wit
- Geel, oranje en wit
- Oranje en geel
- Geel en groen
- Groen, geel en wit
- Roze en groen
- Groen en paars
Ga jij een paasstuk maken?